"Snutter"

Jeg er opptatt av norsk; journalister burde være gode i det, i grammatikk, syntaks og ordforståelse. Det stemmer ikke alltid. VG søndag 30.august, bilde på baksiden, Liv Ullmann avduket portrett av seg selv, og bildeteksten var denne: "Liv Ullmann og Håkon Bleken på Trøndelag Teater i går, der Bleken overrakte et av hans Ullmann-portretter med skuespilleren hjertelig til stede." Punktum. Du så den? -"hans" er feil", skal være "sine"

Den mest bevisstløse prestasjonen sto en journalist i Aust-Agder Blad for - noen få dager siden. Han skulle presentere en debattleder i et annonsert møte - med disse ordene...vedkommende, fra Gjerstad, ville stille "med skarpskodde sko fra hovedstaden".

Andreas Hagen, sportsjournalist i NRK, presenterte dette i Dagsrevyen den 2. september. Den godeste 16-åringen måtte kanskje "innfinne seg med å sitte på benken i Bulgariakampen." Denne surrer og går blant mediefolk: "innfinne seg" er noe annet enn å "avfinne seg med, skulle jeg tro.

Jeg har veldig sans for dem som bruker litt "bilder" i språket, for eksempel. Anne Marte Blindheim i Dagbladet 3. september: ""Men Høyre-bølgen traff også Nord-Norge i 2011." og "byens populære ordfører ... gamblet bort ordførerkjedet i et kuppforsøk mot sin partikollega, byrådslederen." Vel, ikke verdig noen Nobelpris, men piffer opp artikkelen.

Den samme utgaven av Dagbladet burde gi redaksjonen i Agderposten en ide: Snakke med elever og lærere om den store drop-ut-prosenten i yrkesdag. Spør du meg er det for mye av "Ibsen & co", om du forstår. En viss arbeiderpartimann har vært en ulykke ..

Ellers er dette den siste "snutten" på "anti-kjappkjapp". Nå blir dette nettstedet rendyrket med laange artikler. Men snutter forsvinner ikke, du vil fortsatt kunne finne dem, på et nytt nettssted, "Blomsterbedet" som snart kommer på lufta daglig med en kortfattet kommentar/en observasjon/et "skråblikk". See you!

Tidligere snutter

… Jeg håper at Norge søker – og får - vinterlekene i 2022. Da har jeg sjansen på en trippel; jeg så lekene både i 1952 og 1994 og tar gjerne med dem i 2022. Men jeg er enig i at det ikke er en tilstrekkelig grunn verken for søknad eller tildeling..

…Gladmelding fra Bjørndalen: to år til! Og grunngitt. Jeg hadde regnet med at single-livet var en grunn, ikke noe gnål hjemme om familieliv, men der ble jeg snytt.

…Sportsidene er ikke akkurat sidene hvor du finner de gode formuleringene. Derfor samler jeg på dem jeg detter borti, f.eks. disse ordene fra Harald Bergh Sævereid, forvillet seg inn på de lyserøde sidene i VG som han hadde: Det klassiske journalisttrikset er gammelt. Du intervjuer drosjesjåføren på vei fra flyplassen og får umiddelbart bakgrunn for egne meninger. Slik er det bare. Takk!

Og Davy, selvfølgelig: Åpen splid på gutteturen til Southampton. Noen shopper til konene/til kjærestene. Andre spiller på virtuelle hester og hunder på William Hill. I rest my case.

Og hva med denne «perlen» fra Erlend Loe, forfatter? Lurte der alle i går og unngikk køen langs Mjøsa på mesterlig vis. Ville ikke si noe. Var redd for å såre. Men nå siver sannheten ut.

…For å styrke «selvfølelsen» leser jeg jevnlig «Sagt» i VG. Kanskje gjør du det også? Og da.. Tror du at denne twittermeldinga hadde kommet på trykk hvis DU hadde skrevet den? Så en mann vente på bussen kun iført Dire Straits T skjorte og Crocs. Han frøs. Hverken jeg eller andre ga han en jakke. Garantert ikke! Men kjendis Bård Tufte Johansen slipper til med alt. Vi har åpenbart å gjøre med en videreføring av den gamle sannhet om at den Herren gir embete, gir han også forstand. Eller?

…Nei, skulle du ha sett. NRK TV «anbefaler» «Konvoi-tragedien PQ 17», en film jeg selvsagt måtte se på min lille bærbare. Det dreier seg om den største av alle tragedier på «ruta» mellom Island og russiske havner under andre verdenskrig, i juli 1942. Hvis du vil lese om tragedien, kan jeg «anbefale» en artikkel jeg har skrevet om saken og som du finner i arkivet mitt, under «historie».

…Etter 12 år på Stortinget for FrP fra Hordaland lufter Arne Sortevik sin frustrasjon over den politikk partiet under Siv Jensens ledelse fører. Overraskende nok blir ledelsen forsvart av Christian Tybring-Gjedde. Det er nemlig ikke så lett å samarbeide med «sidrumpa» Høyre og «avlegs» partier som KrF og Venstre, ifølge en uttalelse han har gitt til Bergens Tidende. «Gjedden» overrasker. «Knirkestemme» neste?

…Etter å ha opplevd Haakon 7., Olav, Harald og en ny Haakon i beredskap er jeg klar tilhenger av fortsatt kongehus her til lands. Og er opptatt av at kongevennligheten styrkes. Derfor er jeg litt ergerlig over at Dagbladet bare periodevis viser tegneserien «Kongen din». Dummere serie fins ikke i norsk presse og er velegnet til å styrke oppslutningen om kongehuset vårt. Hver dag, for blanke!

Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble vraket til OL-laget til 15-kilometeren med skibytte, ble det selvfølgelig spørsmål om hun/hvor mye hun ble skuffet. Hun var klar på at det ikke skulle ødelegge OL som helhet for henne. «Så mye makt er det ingen som skal få over meg noen gang,» sa Jacobsen. Ord å merke seg!

…Jeg har i noen tid savnet Fevikstoff i Agderposten. Etter tolvte februar utgaven er suget borte. En Anne Lise Halvorsen har fått utført Exopeel for sju år siden og er fortsatt kjempefornøyd med resultatet, derunder en laserbehandling på øyelokkene og en liten innsprøyting i leppene. På Sideblikk har Liv Haltorp et råd mot lukt når man koker kål. Ta litt sukker i vannet når du koker hodekål – det tar bort lukta, sier hun. (Fjertekål er og blir fjertekål, mener nå jeg.) Fevik! Det holder..

…Ingebrigt Steen Jensen tar Gerhard Heiberg i forsvar, leser jeg. Det er vel det som kalles å legge steen til byrden.

Som språkdyrker må jeg få lov til å feste meg ved en fortausreklame forleden: -Takk for en blomstrene dag i dag.

…«Han får meg til å føle meg vakker og verdifull». Det er det hun sier om sin hjertevenn og barnefar, Markus Foss. Tone Damli, altså. Hun har min fulle forståelse. Så støgg som hun er, må han ha et uvanlig oppmuntrende talent.

…I VG for 14.januar er en stor artikkel hvor det fortelles at Tone Damli Aaberge blir frontfigur for spilleselskapet Bettson. Hun presenteres som «den populære 25-åringen», ja at «hun er et forbilde». Hele tre journalister har gitt sine bidrag til artikkelen og det er like godt å lære seg navnene på de fremadstormende pennefekterne: Kristine Hellem Aanstad, Martine Haug Nysether og Atle Jørstad. (Kjenner du allerede Kristine, Martine og Atle, er det bare å helle innpå.)

holde bokstaver samlet. «Lammelår» bør ikke ved en glipp bli til «lamme lår». Og den er ny i forhold til nevnte tekst. Men ikke denne: Har du tenkt å gi «Huset Buddenbrook» i julegave til en mattefiksert, bør du kanskje spørre om vedkommende er interessert i boka «Brudden brøk».

…Når det blir få snutter denne gang, er det fordi «hovedartikkelen» egentlig er en samling snutter. Eksempelvis er forfatter Qvale opptatt av å

…Gelius har søkt prestejobb nordpå – i Ibestad i Troms, på fastlandet mellom Tromsø og Harstad. Jeg kommer tilbake til saken hvis han får jobben.

…Agderpostens sportsmedarbeider gjør seg tanker om hvor mange medaljer vi får i vinterens OL. Det minner meg om at jeg må kjøpe agurker til jul.

…Først Northug så Sundby. Langsomt begynner vi å skjønne at du må ha en yngre bror for å nå toppen. Det holder ikke med en yngre søster, jfr. Bøkko.

…Northugs virushistorie er trolig et produkt fra Coops reklameavdeling. Om få dager kommer han til å vise en overraskende god form og avdelingen har allerede materiellet klart: Det er COOP som har de store overraskelsene!

…Det er for tiden mye snakk om julebordets gleder og farer. VG advarer mot hva som kan skje «på julebord», men svikter sin opplysningsplikt når avisa unngår å fortelle hva som skjer/kan skje på bordet, oppå -mellom sylta og sjampissen. – Noen er opptatt av hva Sjefen gjør på julebord. Det blir feil. Utallige beretninger forteller at det er «småsjefene» som er problemet, ser på julebordets herligheter som en berettiget kompensasjon for feilslåtte lønnsforhandlinger.

…Jeg trodde hun hadde det klart for seg: at First Princess raget over First House. Nå begynner jeg å tvile, kanskje det likevel ikke var postbudet..

…Plantefoss er konkurs. Spørsmålet er om også den siste tulipanløken han fikk på plass, kommer i boet.

…Gud trekkes stadig oftere inn i (norsk) fotball, særlig fargede spillere viser sin religiøse tilknytning, spesielt etter scoring. Magne Hoseth er imidlertid ekte moldegutt og er ingenlunde et resultat av misjonsrekyl. Det hindret ham imidlertid ikke i å gi Gud æren for seieren på Ullevåll –«Gud hadde sikkert en plan med at det her skulle skje,» sa Hoseth til NRK etter kampen. Hva? NRK?! Institusjonen som ikke tillater en hallodame i det bortgjemte Kristiansand å bære et lite kors, kanskje til minne om Jesus, Sønnen. Og så gir de Gud, altså FADEREN, æren for at Molde slår Rosenborg. Det henger ikke på greip, spør du meg.

… I samme utgave er det en melding om at «i Arendal ble en mann pågrepet kl. 12.29 onsdag, mistenkt for to tyverier i Arendal sentrum. –Tyveri av joggesko og en sekk med PC, opplyser politiet. Den nøyaktige tidsangivelsen burde vært fulgt opp av skonummer og type PC. –Du skjønner, jeg har nettopp lest Finn Sjues bok nyeste bok – «Journalistikkens uutholdelige letthet.»

…Selvfølgelig var det trist å lese om de 400 000 som en tyv stakk av med – og dermed ødela det eldre ekteparet planer om å bygge en generasjonsbolig. Pengene lå i et skrin i sjenken på soverommet, resultatet av mange års sparing. «Nå er det ikke lenger noen penger gjemt bort i huset. Heretter er det bare banken som gjelder når det skal spares penger», sa 87-åringen til Agderpostens utsendte. Kjære bladfyk! I Varsomhetsplakaten fins det bestemmelser om å beskytte folk som uttaler seg.

…Dagbladet forteller at Hareides smertepunkt under valget var 5,5 % - han fikk 5,6. Nå er Knut Arild kjent for å være en spøkefugl, så jeg tillater meg denne: Ikke så rart- med de forbindelsene!

…Slikt fins- én-saks-partier, f.eks. i Nøtterøy kommune, «Nøtterøylista mot bomring». Man har én sak og drømmer om innflytelse. Det fikk man forleden, med den stemmen som listas ene representant forvaltet, ble det seier med én stemme, dvs nei til spørsmålet om kommunen over en 3-års-periode kunne ta imot 90 bomringer.., unnskyld! flyktninger.

…Jeg koser meg alltid når «desken» dummer seg ut, som f.eks. Nettavisen gjorde onsdag 25.september, i hvert klokka 18.20 den dagen. Det var en artikkel som handlet om rykteflommen rundt dødsfallet i kongsbergområdet (18-åring drepte 17-åring etc). Artikkelen kunne fortelle at det var tatt et initiativ for å stoppe rykteflommen «som hadde gått for langt». Men på desken laget man denne overskriften: «Rykteflommen er godt for langt.» Hvordan har en «journalist» det etter en slik tabbe? Eg berre spyr.

… Ennå fins det menneskevenner, altruister og alt det der, folk som ikke bare tenker på seg selv, men på andre. Trener av Arendal Fotball, Torstein Moland! Han mener at Fyllingsdalen, konkurrent, ikke bør degraderes pga ev en feil, oppfordrer NFF til å vise smidighet. Bra!... Men, men.. Hvis det gikk Fyllingsdalen ille, falt ikke da Arendal Fotball under nedrykksstreken? Moral? Tenk deg om før de deler ut blomster..

…Det ble problemer da Øystad, Tromøy etc ble innlemmet i Arendal kommune, gate –og veinavn måtte endres fordi det skulle bare være en granvei, en furuvei etc. Men. Det er fortsatt to torggater, i Arendal og på Eydehamn, den siste riktignok stav et med «v». Den bokstaven må vekk og jeg foreslår at Eydehamn får enerett på Torggata. Hva med den i Arendal? Jeg foreslår Karl Johans gate, gitt navn etter den mest sette person i den gata gjennom årtier.

…Man var opptatt av å finne Drillos etterfølger – og kjente fotballnavn dukket opp i spaltene i VG – eller var det Dagbladet? Samme det. Rekdal ble spurt. Han hadde ikke noe navn å by på, men var sikker i sin karakteristikk av den påtråpne, han måtte være en «tøffing». For å unngå enhver misforståelse la Reka til at det godt kunne være en utlending.

…Er det noen (idrettsinteresserte) lesere av Agderposten som ikke har fått med seg at avisas kulturredaktør er onkel til håndballspilleren Poulsen i ØIF? Tellekorps!

…Jeg elsker å lese sportsreferater, blant annet på grunn av de språklige vriene. I kampen mellom Haugesund og Viking, etter at Thioune kom inn i 2.omgang, skriver Dagbladet, var «tempoet i ballen» mye høyere..

…Det har vært en del «synd-på» dem som ikke ble gjenvalgt til Stortinget, det gjelder spesielt SV’erne Langeland (16 år på tinget) og Inge Marta Thorkildsen (12 års fartstid, til slutt som statsråd). Selv har de ikke klaget så mye, rimelig nok. Begge har pensjon, fruen fra Vestfold får drøye 500 000 i året – ifølge boulevardpressen, og samme kilde forteller at storrøykeren fra Stavanger er god for 10 millioner pluss pensjon. Gråt ikke du, vi har å gjøre med folk som ler hele veien, både til og fra..

…Noen har hisset seg opp over Siv Jensens utbrudd «Morna Jens!» En av dem som hisset seg spesielt sterkt opp, i Dagbladet, var en såkalt «omdømmeekspert». Jeg merket meg at han het Jens til fornavn.

…Etter landskampen mot Hellas var det bred enighet om Espen Ruuds to tabber, som resulterte i 2-0 til Hellas. Ifølge kapteinen på det norske landslaget, Brede Hangeland, burde vi imidlertid ikke peke ut noen «synder, det kunne ha skjedd hvem som helst.» Det er en uttalelse som kan tas til inntekt for det synet at noe har tross alt endret seg i Norge etter 22.juli.

…Ble du overrasket da du leste lederen i Tvedestrandsposten for 10.september? Der sto i alle fall dette: «Tvedestrandsposten støtter strukturutvalgets forslag om at den nye videregående skolen legges til Tvedestrand.» Overraskende?

…Dersom SV havner under sperregrensen blir Stortinget uten sosialister for første gang på 40 år, sier Lysbakken. Au! Var det d e t de var. Nå vet den godeste Lysbakken selvfølgelig at Heikki Holmås uansett kommer direkte inn og dermed kaster uttalelsen lys over ledervalget/striden i partiet en tid tilbake. Det var altså sosialist mot ikke-sosialist.

…En britisk forsker (nå er vi igjen på nettet) har funnet ut regelmessig sex kan være hemmeligheten til å se opp til sju år yngre ut.. Oppriktig talt – fra 82 til 75? Same shit!

…Ellers kan Se og Hør melde at «Farmen-Andreas sjokkerer igjen» - denne gang fordi han skal gifte seg med en «18-årig jomfru.» Slike fins altså fortsatt.

Og Bille gikk rett i garderoben uten å takke med –og motspillere og supporters. Var han «sur»? Nei, da. Bare dum. Fotballspiller, vet du.

Den samme Bille «fyrte kula krystallklart i krysset», forteller Nettavisen, (men ikke et ord om mors og søsters reaksjon.) Og «krystallklart»? Den var ny. Hva med krystallklart opp i vinkelen og klokkerent nede ved rota? Og det røde kortet? Det må bli «krystallklart», et «klokkerent» rødt kort høres litt rart ut.

…Bille Nielsen er dansk fotballspiller i Rosenborg. På nettet kunne jeg lese at «moren og søsteren var på plass i kampen mot Ålesund for å se sønnen spille.» Mor og søster skulle se sønn!? Det er vanskelig nok med den vanlige «tre-enigheten».

…Aftenpostens ukemagasin (28.juni 2013) ofret hovedsaken på Nasjonalhekken, Privatlivets busk og ikke vet jeg, altså tujahekken, som nordmenn nå, ifølge Aftenpostens vettskremte, er hekta på. Og folk blir selvsagt intervjuet, tre personer fra forskjellige deler av landet, blant de utvalgte er vår fylkesmann (visste du forresten at han het Øystein Kåre?) Han hater tujahekker, eller for å sitere: Tujahekker er noe av det aller styggeste jeg vet. Så vet leseren det. Men hva «leseren» ikke vet (og det er her det er viktig med research, du bladfyk!) er «hvorfor»? Da må du ta en tur til «Pynten 25» og se en av Arendals flotteste utsikter. En tujahekk foran..? My God! Å dekke til min djupe dal ??

… Samme Agderposten spør «seks på gata» om hva de synes om «frolendinger». Jeg har selv spurt seks stycken og er her svarene. Halvor Einerli: «Noen må forklare meg hvorfor løddesølingene vil til et så isolert sted?» Randi Land Monikssen: «Jeg har en nest-sjef derifra, grei kar, men han kunne gjerne fortalt mer om tyttebærstedene sine.» Mads-Olav Kjelldalen: «Jeg kjenner én oppegående og flink frolending. Resten gjør livet verd å leve der.» Andrea Nordstraumen: «Unnskyld, men er ikke frolendinger fra «landet»? Espemor Cilikum: Jeg har en kjæreste fra Froland, helt «Harry». Enok Lyster: «Naboen min har flere unger som har flyttet til Froland. Gudskjelov!»

…Ifølge Agderposten har Froland fått besøk av en (tidligere) Indonesiaforsker som nå har kastet sine øyne på Froland og skal der undersøke «hvordan egalitet preger folks samhandling i lokale kontekster. «Likhet» forutsetter på mange måter sin motsats ulikhet, og relaterte prinsipper for sosial organisering som differensiering, rangering og hierarki. Og «likhet» kan også stå i et spenningsforhold til personlig autonomi, frihet og autensitet,» forteller Agderpostens Tore Ellingsen – med krav om å bli forstått. Personlig fikk jeg mest ut av bildet – signert Åshild Lund Gran. Hyggelige folk, frolendingene!

…Leif Gautestad jakter islandsk gigant, forteller Agderposten. Det er mulig han er en «gigant» etter islandsk målestokk, men jeg minner om Leifs aner fra Setesdalen (Sterke-Nils eller hva han nå het, han setesdalskjempen på 1800-tallet) og oppfordrer Einar Ingi Hrafnsson til å komme seg unna fortest mulig..

…Leif Gautestad satte en skikkelig vekker i Arendal Fotball, også det har jeg fra Agderposten. Er Leif fortsatt åpen for «vekkelser», har jeg faktisk noen adresser til ham..

…Ellers kan jeg fortelle at jeg ikke ble innbudt til Leif Gautestads 50-års feiring. Han vil derfor ikke bli bedt til min 100 års dag!

…Daglig leder Einar Sjøvåg i Tvende Media/Arendals Tidende sier at den nye redaktøren – 22 årige Grete Aronsen Husebø – vil bli en «kjempekapasitet». Jeg har alltid misunt dem som kan titte i «kula».

…Støres angrep på sykepleierne forundrer meg. Riktignok er han klar over Norsk Sykepleierforbund ikke er et LO-forbund, men hva med at de mange tusen har stemmerett til høsten? Kan man gjøre en støre tabbe i disse valgtider?

… Jens gjentar mine tabber, sier Erna. «Hvemses» gjentar hun?

… Styreleder Ivar Koteng i RBK har sparket daglig leder Hroar Stjernen. Jeg noterer at Koteng har utseende som en fagmann i oppsigelsesbransjen..

…Listetopp, eks-predikant Magnar Hellesøy (36), for De Kristne (ytterste høyre fløy) har god tro på at han blir valgt inn til høsten.- Finnmark er et av de fylkene De Kristne har mest tro på. –Finnmark er et sted der de kristne verdiene står tydelig sterkt, sier Hellesøy til avisa Finnmarken. Det var merkelig! Jeg bodde sju år i Finnmark – fra 1990-1997 – uten å ha fått det med meg..

…VGs Truls Dæhlie mener at «mange har stor respekt for det Carlsen gjør, men prestasjonen blir oppfattet litt annerledes enn det å score et mål eller vinne en spurt» - mer på linje med å blokkere et angrep eller avgjøre en duell?

…Unge er mindre opptatt av strømutgiftene på hytta enn det 50-åringer, forteller VG. Surprise! Og jeg som trodde at det var nettopp disse utgiftene de konsentrerte sin bekymring om? Ser fram til flere overraskende nyheter i VG om den oppvoksende slekts prioriteringer.

…Ann Kath har vært i Arendal med showet sitt: Jakten på ærligheten. Hadde det ikke vært ærligere å beholde arbeidstittelen – «Jakten på penga?»

…Superlærer Håvard Tjora (jeg sakser fra Dagbladet 23.mars) fikk sjokk da en elev sa at han ikke hadde «respekt» for eleven sine. Tjora tok time out, returnerte med krav om de måtte respektere hans grensesetting. Det var den superlæreren.

…VG-Magasinet hadde Tore Strømøy på forsiden. Den folkekjære(?) programlederen ble brettet ut; tapet av mamma føltes tungt og savnet av en ny kjæreste ditto. Jeg antar at man på desken hadde begynt på påskebrennevinet og skal derfor la overskriften(e) ligge.

…DagbladMagasinets påskenummer hadde statsminister Jens på forsiden – med et stort egg i grepet. Det var leserens oppgave å gjette hva som var inni? I betraktning av eggets størrelse har jeg et forslag: ERNA!

…Vår nye kringkastingssjef har vært innom toppstillinger i Dagbladet, Aftenposten og A-pressen. Men unik er han ikke. Glomdalen Tidende kan fortelle om en bonde oppi dalen som etter å ha giftet seg med en enke også hadde et forhold gående med konas mor og jamen også med hennes datter fra et tidligere ekteskap. I verken Eriksens eller bondens tilfelle dreidde det seg om samtidige jobber.

…Til neste år skal vi feire 1814. Det forskes og det forskes og vi kan vente oss en og annen overraskelse i jubileumsåret. Jeg må si meg enig med historieprofessor Kåre Lunden at noen Christian Fredrik på sokkel ønsker jeg ikke. Og tanken på at kommende slekter skal læres opp i «Enig og tro til Bloksbjerg faller» er direkte utålelig. Bare fordi Dovre ullundertøy ikke lenger produseres i Norge men i Danmark.

…Ifølge Dagbladet har Mattilsynet slått til mot kjendisrestauranter i I Oslo. Ord som «skitt», «skitten» og «skittent» var gjengangere i rapporten. På «ansvarssiden» merket jeg meg navn som Alex Sushi, Wolfgang Schlereth og Schakil Ahmed. Ifølge Agderposten har Mattilsynet i Arendal fulgt opp med besøk i gatekjøkken. Michael Charles var navnet jeg festet meg ved. Ola og Kari har så langt sluppet unna.

…26.mars mer agurk. «De bulker bilen din og stikker av sted.» Professor gir samfunnet skylda.

…Agurksesongen startet veldig tidlig i Agderposten i år. Oppslaget den 22.mars var nemlig at John Fredriksens 3,3 dekar store tomt i Åmli var blitt verdiløs etter at det var innført byggeforbud for hytter i Åmli. Au! Så synd da! Stakkars uheldige Fredriksen… Og Pål Yngve Berg, da. Ingen skuppris på han i år.

…I Dagbladet –i forkant av VM på ski – var det et stort bilde med mange smilende fjes; ett dro jeg kjensel på: Esten O. Sæther. Umiddelbart trodde jeg at bestefar Sæther var fotografert med sine barnebarn og undret meg et kort øyeblikk over manglende aktualitet. Så leste jeg teksten: Dagbladredaksjonen i Val di Fiemme under VM på ski.

…En godt bevart mammut beregnet til å være 30 000 år, er funnet i Russland. –Vi kan konkludere med at det var en hann, sier direktøren ved et museum i St.Petersburg, - på grunnlag av en meter lang penis. Jeg antar at den samme direktør drømmer om mammut-hunn til samlingen sin og at størrelsen også her vil være det avgjørende vitenskapelige beviset.

…Vi lever i et land med økende mannsoverskudd, ifølge en NTB-melding (Agderposten). Holder vi fast ved et overordnet prinsipp om «rettferdighet», vil trenden – om den holder seg – få betydning for kirkens syn på samliv.

…John Carew var klar til å gi «alt» for Inter. Hvor mye er det? Tydeligvis ikke nok for Inter.

…Ryanair ønsker å tilby gambling om bord på flyene sine. Det kan neppe bety noe annet enn faller ned/faller ikke ned - omtrent som rødt/svart på casino. Som dreven oddsspiller kan jeg bare si at det første alternativet neppe gir penga tilbake.

…En velkjent kvinnelig skribent, 78 år, skrev forleden i et dameblad at hun ikke kunne tenke seg å kle av seg foran en 60-åring. Jeg slutter nok aldri å bli overrasket over hvilke eksempler som trekkes fram.

…Jeg ble umiddelbart opprørt da jeg leste at kardinaler over 80 år ikke fikk delta i valget av ny pave. Det hjalp å tenke på at jeg ikke var kardinal.

…Jamen ble det panikk. Først var det funn av hestekjøtt – først i lasagne hos Coop og Ica, så «overalt». Og mot nye høyder: Svin i kebab! Jeg som var ungdom under krigen tar det med sinnsro. Jeg minnes flådde katter som ble solgt som kaniner og bakeren som ble arrestert fordi han hadde blandet mel i brødet! Kom ikke her..

…irriterende, men et faktum. Jeg har mistet VG for mandag 25. februar hvor det var en oversikt over tøffe menn som ber til Gud. Det var ti navn, at han «fra Helvete» var blant dem, har jeg forståelse for. Ca halvparten var fotballgutter, blant dem var ikke Rune Bratseth, trolig fordi han ikke passet i selskap med John Carew, Kjetil Rekdal og Jan Åge Fjørtoft, alle bedende. De tre er utfordrende, nærmest en sosial belastning, man kan lure på hvor de «får det fra», inntil man hører at de står på bønnelista for kjendiser.

…Hvorfor er ungjentene helt ville etter Justin Bieber? Trolig har de hjemme (hos mamma) hørt om «den store, stygge», men hos Fløtepus føler de seg trygge.

…Og så har vi Ørneblikk. Det forteller meg at i Agderposten er man opptatt av «bunnlinjen».

…Det var Sideblikk. Så har Agderposten noe som heter Sportsblikk. Og hva er det ? Jo, Sportsblikk er «lesernes egen arena.» Og hva skal du gjøre for å komme inn på arenaen din? Jo! «Send inn et referat og et bilde eller to av arrangementet, av utøveren eller rett og slett av laget ditt.» (Side 41 samme utgave)

…Gå gjerne inn på sideblikk.agderposten.no og skriv dine egne artikler til Sideblikk. De blir da publisert rett på nettsiden – i etterkant plukker vi stoff derifra til bruk her i papiravisen. Du kan også legge inn hilsener på samme sted. (Agderposten lørdag 16.februar, Sideblikk)

…VG-redaktør Hanne Skartveit har funnet positive sider ved tidligere president George W. Bush, sider som iflg redaktøren fortsatt er ukjent for de fleste. Det forlyder at hun skal ta for seg en rekke statsledere ut fra dette perspektivet; Stalin og Hitler står for tur.

…Det fortelles at Jens Stoltenbergs oldefar var sprithandler. Min var lærer. Jeg vet ikke hva som er verst.

…Tarjei Bø til VG etter det individuelle gullet: -Samboeren har betydd mye. Jeg tror hun gleder seg til jeg kommer hjem. Og Tarjei selv? Han slenger vel innom, antar jeg. Strafferunder bør være aktuelt.

…Høyre vil gi skattelette for de rikeste. Det lover godt for partiets valgkampkasse.

…Dagbladet, onsdag 13.februar, sidene 38-39, et stort bilde av Anne Kat Herland, Tore Strømøy og Fredrik Skavlan. Mitt skarpe blikk festet seg ved hvor Strømøy hadde venstrehånden sin. Det fikk meg til å tenke på en tidligere uttalelse fra Anne Kat: - Jeg er gift, men er ikke fanatisk.

…Maldivene «på topp», skriver Dagbladet. Vet de ikke at Maldivene så vidt kommer over havflaten?

…Mattilsynet vil kreve at kjøtt som inneholder hest, skal merkes med prrr..

…En galopperende mann ble observert av en utegående journalist. Var det lasagne fra Ica eller Coop?

Så var det han (VG) som slanket seg 70 kilo fordi han ville ha sex. – Før så jeg ikke utstyret i dusjen engang på grunn av den store magen, sier Fjellanger og ler. I artikkelen er verken spørsmål eller svar på om han er ser den nå.

…Samme avis forteller at «Nokas-dømt kan miste arv.» Jeg holder meg nok til det gamle ord om at «gjeld er gjeld og arv er arv».

…Ari Behn mener at Davy Wathne er en dårlig sportsjournalist. Og det må han vel få mene? Watne, på sin side, bryr seg ikke om at han blir «æreskjelt» av Behn; hadde jeg latt meg distrahere av det, hadde jeg hatt et problem, sier Wathne. – Og dermed braker det løs! Søppel og drit på facebook i store mengder. Verst må da være en K. Bransvik fra Tønsberg? Dett var i hvert fall dette som kom ut av endetarmen: -Norges største DUST må vel være denne Ari-figuren. Hadde overhode ikke vært kjent blant andre enn horer og halm dersom han ikke hadde gifta seg med denne skrulla fra kongefamilien. Fy faen for en uintelligent, homoaktig snurrebass av en NEANDERTHALER. - Jeg har brukt noen år på okkupasjonstida, lest og hørt om mange som ga sitt liv for ytringsfriheten… Slike som Bransvik kan selvfølgelig få en til å lure på om det var verd det..

Samme VG referer til en studie hvor det viser seg at «TV-slave har dårligere særdkvalitet.» Bare for å ha sagt det: Det er ingen frykt i den retning som gjør at jeg ikke har TV.

VG forteller at det er «strid om rattgrep», dvs strid om hvordan man skal holde i bilrattet under kjøring. Fagforteller til avisa at det beste grepet er «kvart på tre». Au da! Jeg som i over 60 år har sverget til «kvart over ni.»

…Er du fotballinteressert og særlig interessert i hvordan det går med norske spillere i Tyskland? Klikk deg da inn på www.bundesliga.de Der fotfølges spillerne. Du kan se hvor langt de løp, hvor mange spurter de hadde, hvor mange mål de scoret, antall målgivende pasninger, tapte og vunne dueller, maksfart, ja alt. Da Hamburg slo tabelltoer Borussia Dortmund 4-1 på bortebane(!) , og Skjelbred spilte (riktignok ut etter 72 minutter), måtte jeg klikke meg inn. Sant å si lå Skjelbred lavt i samtlige «disipliner», Høchstgeschwindigkeit lå på 27,5 – og da hadde han bare én mann bak seg – og keeper, selvfølgelig. Antall spurter? Elleve – og der var det en som hadde 31..

…I sitt oppslag om abdikasjonen til pave Benedikt XVI hadde Aftenposten et bilde av paven og en tom stol. Overskriften var denne: Ti kandidater kan fylle stolen. Jøss! Var den så stor?

…Det er mye sport i avisene for tiden – og ditto muligheter.. Det var VG som kunne fortelle at Svindal «blir den første vinner gull i fire VM på rad, noe som er imponerende nok» men «at han blir den første som vinner gull i fem mesterskap på rad forteller litt mer om hva han driver med.» Hvor mye «mer»? Og dreier det seg ikke om nedoverski? At han vant, fortsetter skribenten, er én ting, «men det som imponerer mest er selve kjøringen.» Dermed får vi denne gangen en sammenheng mellom premiering og prestasjon – noe som muligens hører til sjeldenhetene i alpinsporten.

…»Nyheten» har stått i flere aviser, men da jeg også fant den i Velsignet Helg, lørdagsutgaven av den ultra-kristne avisen Dagen, var det ingen vei utenom. Den lille snutten var skrevet på nynorsk, den eneste teksten på det målføret i utgaven (nei, en annen snutt også) – og litt mer omstendelig utformet enn den samme nyheten presentert i andre aviser (jeg holdt på å skrive «organ», men fant ut at det var litt malplassert..), og selvfølgelig under streng hensyntagen til sømmelige språklige uttrykksformer for alt nedenfor navlen. Her er den: Ein srilankisk fange prøvde å gøyme ein mobiltelefon på ein lur stad, men vart avslørt då bakenden hans begynte å ringje. Den 58 år gamle mannen måtte sendast til sjukehus for å få mobiltelefonen fjerna, opplyser ei kjelde ved sjukehuset. Han hadde gøymt telefonen inni seg. Uheldigvis for han begynte telefonen å ringje på feil tidspunkt, og då skjønte fengselsvaktene at han hadde ein telefon i feil ende, fortel kjelda. Fredag vart mannen utskriven og send tilbake til fengselscella. Han sonar ein dom på ti års fengsel for ran. NPK

…Jeg mener å ha lest/hørt at i danske barnehager skal det ikke lenger synges «Lille postbud, min due».

…Og en byutvikler forsvinner fra Grimstad kommune – for å jobbe i JB Ugland, går det fram av Agderposten. Det står intet om 29-åringen ble headhunted, trolig ikke ettersom den samme Egil-André kunne tenke seg å invitere Eyvind Hellstrøm til en middag han sjøl sto for. Det forteller om en solid sjøl-tillit og gå-på-guts. Slike karer sitter ikke og venter!

…Jeg leser at Kristine Gramstad (AP) har forlatt sin jobb som statssekretær og blitt konserndirektør for kommunikasjon i John Fredriksens Marine Harvest. Hun understreker at hun ble headhunted, altså tok ikke selv noe initiativ. Det gikk ikke fram av reportasjen om det var hun selv som sa ja.

…På gata i Arendal så jeg dette skiltet: -Take away, kaffe. Hva med denne? Ta med, coffee.

…Den samme avisa har mer å by på: I USA er det et par som har vært gift i 80 år, og selv sier de to at årsaken, i tillegg til litt flaks, er betingelsesløs kjærlighet og forståelse. Det høres bra ut, men den neste setningen gjør meg litt betenkt. »Resultatet er fem barn, 14 barnebarn og 16 oldebarn.» Jeg skjønner det med de fem, men hva har de andre 30 med ekteskapet mellom de to å gjøre? Er det noe jeg ikke har fått med meg? Det kan i så fall være min gamle gymnaslærer Adolf Sørensens skyld. Etter en første time med seksualundervisning, startet han den andre slik: -Nå må vi først skille bukkene fra fårene. Raaum og Landmark. Gå ut!

Samme VG kunne fortelle at i Førde har man lagt gravene til tre muslimer feil vei. De skal nemlig legges slik at ansiktet skal være vendt mot Mekka, men da de tre gravene var gravd slik at ansiktene enten vendt mot havet eller norske fjell, ble det helt feil. Feilen ble oppdaget under en gravferd i fjor og nå meldes det at alt skal være «i orden» til neste gravferd. I orden? Hva med de tre? Nå er det religion vi snakker om - og sjelens frelse.

…VG forteller at «eksperter» vil sørge for/legge til rette slik at eldre kan ha sex på sykehjem. Hva med oss enslige som fortsatt bor hjemme? Så usikker som tilværelsen er, holder det ikke å ha noe å se fram til.

…Jeg leste at Mario Balotelli – etter klubbskifte til Milan – hadde problemer tross sitt italienske statsborgerskap – som «svart italiener». Og det kan jeg ha forståelse for. Under krigen hadde vår familie mange italienere, og de var alle hvite. Mens våre ble slaktet ut av livet, har Batolli gått fra slakt til jordisk heltestatus – etter et iskaldt utført straffespark som tre minutter på overtid sørget for uavgjort i matchen mot Manchester City. Verden er full av overraskelser.

…I journalistikken er det et par ting man ikke kommer unna... At en debutant på stoff om hingsteslepp tror at endelig er sjansen der til å skrive om noe som ingen før har skrevet om - og at journalister på desken ( i det sist registrerte tilfellet tro jeg det var i Agderposten) smeller til med tittelen «Men festen vant de» etter et finaletap (håndballdamene i EM) , trolig intetanende om at tittelen er en gjenganger..

…Men for all del, fortsetter Gauslaa, også jeg har sikkert min begrensning, og kanskje kommer det til et punkt hvor jeg stenger for nye talenter. Så bare si fra om jeg blir en plage. Selvfølgelig. Sitter man på utsiden av Tromøya en stormfull vinterdag og ser på «elementene» i opprør, blir man nødvendigvis litt ydmyk. Men vår og sommer er ikke langt unna!

…Stein Gauslaa er en meget produktiv og dyktig skribent og kan berolige sine lesere med at han «føler at kraft, energi, åndsevner og ytelsesnivå er tilstrekkelig for mange år ennå.» Det er spørsmål om ikke «overbevist om» er riktigere enn «føler» i dette tilfellet.

…Lokalpolitikeren (H) Irene Henriksen Aune er opptatt av å suge kraften ut av Morten. Ja, hver sin smak, sa vintapperen. Hun drakk mens de andre sloss.

…Agderpostens Per Fjermeros skriver at «lite ante den da 19 år gamle Magnhild Brattøya om at hun skulle finne sin mann og et helt nytt liv i USA, da hun 6.januar 1951 seilte med amerikabåten Oslofjord fra Kristiansand til New York.» - men hun hadde vel et håp?

…Etter å ha scoret er det mange fotballspillere som peker «oppover», sist var det Tarik ned i Sør-Afrika, under landskampen der. Det forbauser meg at ingen peker «nedover» når man minnes. Selvfølgelig, man kan jo håpe.. men rimelig høres det ikke ut.

…Annonsebilag gir avisledelsen og dens eiere dobbelt glede. For det første gir annonser inntekter. For det andre gir de leserne inntrykk av at avisa er (veldig mye) tjukkere enn den egentlig er. (Jo, da. Jeg tenker på Agderposten, blant andre.)

God jul og godt nytt år!

…Turnforeningen i Arendal gjør en kjempejobb, og Agderposten følger opp. På en dobbeltside forleden var det et fint bilde av Turnforeningens leder, Annette Andersen, som blir beskrevet som «verdens lykkeligste» av Marius Andersen som var Agderpostens utsendte. Anne-Karin Andersen var ikke fotografen. Helt enig! Det hadde blitt i meste laget.. spesielt i tider hvor skomaker Andersen ikke er langt unna.

…Freddy vant nominasjonskampen i Arbeiderpartiet i Aust-Agder – tross iherdig motstand fra AP-veteran Helge Røed. Slik går det, Røed, når man ikke greier å få en 16-åring på banen.

…Minister Solhjell har vært i Djakarta og feiret gjensyn med sin gamle kjenning, orangutangen. For 25 år siden var student Solhjell på samme sted. VG-fotografen stilller med bilde av de to. JEG AP, sier den ene, JEG SV den andre. Dermed slipper man å skrive «Solhjell til høyre».

…»Farmen-ditt» og «Farmen-datt» er de nye kjendiser. På forsiden i VG synes «Farmen-Ingvill» at det er «sprøtt at folk stirrer», men sikkert også «deilig, deilig» om jeg kjenner rasen rett.

…Keeper-Elevik står nå på min dødsliste. Halgeirsson ønsker ham god bedring. Skulle det ikke slå til, må noen bare holde ham fast til dyrlegen kommer. Det er to ting man ikke skal tulle med. Det er damelandslaget i håndball ..og kongefamilien.

…Glemme koden til mobilen kan alle. Også jeg.. Den unge elskverdige mannen i Netcom-butikken på Arena Amfi var til stor hjelp. En -to-tre-fire så var det i orden. Tenk! –Og du får en ny pinkode. Den har jeg skrevet på lappen her. – Under fortsatte takksigelser puttet jeg lappen i lomma. Hjemme tok jeg den fram… Den forbannete guttungen! Jeg skal lære ham.

…I kjølvannet av bispeutnevnelsen sier en skuffet Gelius at «Agder nå hadde trengt noen nye, kreative tanker. Her har det ikke vært en ny teologisk tanke på 100 år,» utbasunerer han til Agderposten. Gelius har bostedsadresse Arendal/Agder og uttalelsen impliserer at heller ikke han har «levert». Hans stadig gjentatte nummer om «bisp på åremål» kan kalles mye, men ikke «en teologisk tanke».

…Samme avis forteller om et dundrende flertall for «Kitty» som robotnavnet, en tributt til Ole G’s mor, som angivelig tok en alvorsprat med sønnen da hele prosjektet syntes å gå i dass. Det lykkelige sluttresultatet forteller meg at Ole G. trosset Egner – «ikke hør hva på hva mora di sier», og selvfølgelig lukket han ørene for tillegget fra frekke Paus: «For mora di er ei ku.»

…Agderposten forteller at Kanalselskapet har valgt ny leder, Céline Thommesen. Nå skal det bli moro! Jeg regner nemlig med at Agderposten kommer til å gå for fullt inn for Kanalplanene, nemlig gjenskape Arendal som Nordens Venedig - ved hjelp av én kanalstubb.

…VG har utfordret Sagbladets «Magasinet» med sitt avismagasin «Helg». 1.desember flesket «Helg» til med et smått sensasjonelt oppslag: «Historien om min død» - invitert dit av en eldre dame som visste at hun skulle dø, men ønsket VG med på ferden. Det forlyder at Dagbladet alt før jul vil slå tilbake med «Historien om min fødsel», muliggjort gjennom de siste forskningsresultater: Fosterlydene er bankesignaler med mening i. Ærlig talt: å følge en person før år null på den første strekingen, er mer spektakulært enn å følge en 83-åring på den siste strekningen.

…Klassekampen forteller (8/11) at «høyreekstremismen blomstrer i Norge og at «flere vil drepe en muslim.» Det gjenstår å bli enig om hvem.

…Miljøvernminister Solhjell har vært i Indonesia, sammen kronprinsen og kronprinsessen. For 25 år siden reiste unge Solhjell et halvt år rundt i Asia som «backpacker», forteller VG, og nå ble det hjertelig gjensyn med orangutangene. «Når du ser orangutangen i aksjon så skjønner du virkelig hvor mennesket stammer fra,» sier han til VG. (Godt han ikke er undervisningsminister, fra en slik munn ville uttalelsen neppe blitt tatt nådig opp.) (Den unge) Solhjell og en orangutang er blikkfanget. ME AP, YOU SV sier apen (til venstre på bildet). Kort: Solhjell har i løpet av kort tid båret mye ved til bålet slik at de rød-grønne mulighetene i 2013 alt kan ha gått opp i røyk.

…»Sørlandet har ikke råd til å miste Dagrun Eriksen?» spør lederen i Søgne KrF, Kjell Gustav Sørli (Fevennen 7.november). Personlig tror jeg ikke – strengt talt – at det er noen på Sørlandet som vi ikke har «råd» til å miste.

…»Pillene som kan gjøre deg tykk» - denne gang en tittel fra VG (25/11). Unnskyld meg. Nå har man i årtier drevet på med piller mot graviditet, forsket og forbedret - og så..?

…«Ikke la hverdagen knuse samlivet», er en Dagbladtittel (25/11). Det er som jeg lenge har sagt: -Hold deg til helgene!

…Eskil Pedersen stakk fra Utøya med ferja, men ferja til Stortinget rakk han ikke. Men om politikerdrømmen (midlertidig) brast, er han ikke utslått. Nå tenker han seg en plass i næringslivet, sikkert med en baktanke. Det er nemlig en svakhet med dagen storting at altfor få av representantene har næringslivsbakgrunn. Det vil Eskil Pedersen gjøre noe med! Gutt med planene klar for fremtiden – Comeback-Eskil!

…I det hele tatt.. mye kunne gjøres annerledes i Agderposten. I utgaven av 27.november er er en svær artikkel som beretter om stor takstforskjell over en strandeiendom i Grimstad, en takstmann antar at 12 millioner er rett takst, en annen 22 millioner. Og så er det bilder av de to. Det kan virke som de to representerer to forskjellige typer av homo sapiens, -. klærne, smilet, hårsveisen.. Det avisa burde ha gjort er å bruke de samme bildene, og fortelle at den ene holdt på 12 millioner, den andre på 22 og så spørre leserne om HVEM tror DU går for 22 millioner? og sende løsningen til Sideblikk og bli med i en juletrekning.

Et slikt bilde er neppe gratis – spesielt ikke hvis man betaler etter størrelsen. NTB SCANPIX er leverandør. Hva med litt fantasi ? Allerede i overskriften kunne man gjøre oppmerksom på at det var er justisminister Faremo som ikke var fornøyd med dagens beredskap. Og ut på gata med Holand eller Andersen (age before beauty) for å knipse en forbipasserende og overlate til desken å piffe opp saken. Under bildet av en smilende/rasende «Johan Beck fra Vestregate» ville man så kunne lese at den godeste Johan ikke bryr seg ikke om dagens beredskap, men er sterkt misfornøyd med middagstilbudet fra den kommunale ombringertjenesten. En ting er selvfølgelig at de nevnte fotografene er på fast lønn, en annen at man gjør avisa langt mer interessant for lokale lesere.

…Jeg er ganske oppgitt over pressens bildebruk, mange og gjerne store. Og det må være dyrt! Et tilfeldig eksempel. I Agderposten fra 27.november er en stor (NTB)artikkel – «Ikke fornøyd med dagens beredskap». Muligens for å gjøre det helt klart for leserne HVEM som ikke er fornøyd, brukes er et stort (dekker nesten en side) bilde av en smilende Grete Faremo (ja, hun kan det óg, fotfulgt av et par generaler). Det gjøres oppmerksom på at bildet av den godeste Faremo er tatt mens hun var forsvarsminister (obs! obs! man må jo være «etterrettelig»), bildet er altså ikke ferskvare, for det er som justisminister hun uttaler seg om dagens beredskap.

Extrem-Andreas fra «farmen» bør roe seg litt ned. Vi er inne i en stim hvor alle blir sett på som strafferettslige tilregnelige. For øvrig er jeg glad for at tilnavnet nå er opptatt.

…I Sverige er en kvinne tiltalt for gravskjending. I leiligheten sin har hun oppbevart store mengder menneskelige skjelettrester. Noen av skjelettdelene har hun brukt for å tilfredsstille seg selv seksuelt. Ifølge en rettsmedisinsk undersøkelse, melder NTB, er kvinnen strafferettslig tilregnelig. Oj! Nå sprer det seg..

… Grunnen til at folk vil bo i by er nærhet til butikker, kafeer, kinoer, restauranter og andre fritidstilbud. Byfortetting er et svar på folks ønsker og behov, sier den relativt nyutnevnte miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV) til Nationen. Personlig finner jeg det litt påfallende at miljøministeren ikke sier noe om hvor tett man bør bo for å redusere bilbruken og slik bidra til et renere miljø. Og det sies intet om hvordan regjeringskollegene i SP reagerte på uttalelsen.

…I Kristiansand går innvandrere på obligatorisk kurs for å lære at de ikke skal slå barna sine. Til VG forteller en førsteamanuensis ved UiA (og som også har forsket på «temaet» ved Universitetet i Bergen) at «det er veldig lett å ty til det man selv har erfart og blitt utsatt for. Mange har det nok iboende i seg fordi de selv har vokst opp med det.» Jeg er imponert. Takk VG! Hva den amanuensen har fått med seg! (Eller er det hva journalisten har fått med seg? Eller er det hva «desken» regner med at leserne kan oppfatte? Eller..)

…Charlotte Thorstvedt (26) er blitt moteansvarlig i Det Nye og flytter «hjem», dvs. til Oslo hvor kjendiskjæresten Henrik Thodesen holder til. På telefon fra Paris forteller Charlotte til VGs Martine Lunder at Henrik er «selvsagt helt i hundre over at jeg kommer hjem.» Det står intet om at avisa – «forgjeves» - har forsøkt å komme i kontakt med Thodesen.

…»Kvikk dame tok vesketyv» var overskriften på en liten artikkel nede i det ene hjørnet i en utgave av Agderposten. Hun tok selv kontroll på tyven, forteller avisa. –Absolutt en «fresk» dame, sier operasjonsleder Ingrid Mæhle i Agder politidistrikt. Unnskyld meg. Her savnes noen opplysninger. Kom dama rett fra styrkeløft? Og var mannen en pingle? Slike spørsmål må jeg ha svar på før jeg kan vurdere damas innsats. Slett journalistjobb!

...Hennes&Mauritz lover å gi tekstilarbeiderne bedre lønn, ikke i morgen, men på sikt og statsråd Inga Marte Thorkildsen lover å passe på at skjer.. Unnskyld meg! «På sikt».. Vet ikke tekstforfatteren et det er stortingsvalg i 2013?

…Jespersen fikk ikke plass i troppen til verdenscupåpningen i Sverige. Hva med Jonatansen?

...Demidovs far (kommende svigerfar til hun hekkeløpersken) advarte RBK mot å overføre millionbeløp til Hønefoss. Gamlingen hadde hørt om Hønefossen..

…Karin Søraunet mistet topplass på KrFs stortingsliste for Nord-Trøndelag fordi hun er skilt og har samboer og Gudrun Eriksen ble vraket i Vest-Agder fordi hun bidro til at formålsparagrafen ble fjernet. Ser man det! Nå begynner det å likne KrF.

…Ståle Solbakken og Martin Andreassen har det til felles at de går av hengslene og gjør uoverveide ting. Kanskje det er noe av forklaringen på hvorfor lagene deres taper?

…Arne Erlandsen tapte en maktkamp med styreleder Cato Strømberg, forteller den nå kontrakløse treneren. Synd at det ikke skjer i «nærområdet»

…På «Nettavisen» fant jeg denne overskriften: MISTET JOBBEN og 275 000 kroner etter JULEBORD-SEX - under kontrafeiet av Elin Ørjasæter. Nei, nei! Ikke du! Sprøkåte kjerring! Så leste jeg artikkelen. «Lettet» eller «skuffet» ved endt lesning? Hva tror du?

..VG forteller at Solberg «kan gi seg.» Unnskyld! Har han ikke kunnet d e t lenge? Neste dag, Dagbladet: «Solberg tar to år til.» Vel. Det får bli som det blir. Petter’n har uansett skrevet seg inn i norsk bilsports historie, og faktisk også i »språkhistorien». Det er han som står bak de bevingete ord om at «it is not the fart that kills, it’s the smell.» Derimot er det tvilsomt om den samme lille-broren står bak denne, selv om det kan høres aldri så rimelig ut: «In the winter I allways use pigs in det decks.»

…Jeg leser «Det store intervjuet» i Nettavisen ganske ofte. Det er mye å lære, kanskje mest av overskriftene.. Lørdag den 16.november var dette overskriften: PØLSA: -HAN KAN VÆRE EN PIKK. Undertittel: «Se hvem han snakker om i «Det store intervjuet». Jeg ble selvfølgelig litt overrasket over at den benevnte var langrennstreneren Hetland, men jeg ble mer opptatt av dette: Var det den lille søte kvinnelige reporteren (bilde) som hadde laget overskriften? Neppe! Slikt er det GUTTA på desken som gjør – og klasker hands etterpå.

…Presens partisipp kjemper for å overleve i språket vårt. En bekymringsmelding om utviklingen i SAS på ABC-nytt kunne fredag 17,november – klokka 17.45 – fortelle at selskapet var i ferd med «å fornye en aldrene flåte».

… Jeg er ganske frustrert over at «sin, sitt, sine» - og «dem», for eksempel - forsvinner ut av skriftspråket. Agderposten 6.november fikk fart på adrenalinet mitt: De aktuelle spillerne «har sagt at de ønsker å bli ferdige med årets sesong før de tar noen beslutning rundt fremtiden deres» og «Jeg har pratet med Arendal og jeg vil ikke utelukke de.»

…Samme VG forteller at «Amanda Kurtovic (21) synes det er vondt å miste EM. –«Det har vært dager da jeg ikke har hatt lyst til å stå opp av senga. Til å begynne med var det tungt å se kamper. Det går opp og ned, men jeg har det bedre nå, sier Kurtovic.»

…Jeg er en lidenskapelig samler av ord som beskriver det annet kjønn, særlig adjektiv foran «frue»/»kone». Jeg er på jakt etter f.eks. «intelligent», men så langt har jakten vært resultatløs. Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund kunne i VG 6. november fortelle om «min flotte kone». Det var da ikke annet å vente enn at hun hver søndag tilberedte «herlig» mat.

…Kona er hans viktigste støtte.. Åh! Er det noen flere?

…resten av livet.. Orker Hun?

… Jeg vil leve resten av livet med Reidun (VG 13.oktober). Vakrere kan det ikke bli..

En «analytiker» holder det ikke for usannsynlig at Lufthansa kjøper opp SAS, men at det tyske flyselskapet i første omgang er mest interessert i det polske flyselskapet Lot. Selvfølgelig! Man kan da sin historie. Først marsjet de inn i Polen, så i Norge. My God!

…Jeg leser at Anette Sagen ikke alltid står bakken ned. Etter fall ringer hun hjem og forteller en engstelig mor i nord at alt er vel i sør. Jeg har mistanke om at kommunikasjonen ikke går raskt nok. Det som trengs er en person, tilstede i bakken, som hurtigst mulig, i påkommende tilfelle, roper ut: Gi den dama en mobil!

…Bjørn Eidsvåg (58) og Steinar Sagen (37) blir det nye radarparet på P3. For Eidsvåg er dette en lettelse fordi, som han sier til VG, «jeg har jo slitt med et stempel om at jeg er så alvorlig, og at folk forbinder meg med tyngde, følelse, Gud og dybde.» Nææ…det visste jeg ikke. Forøvrig vurderer han å si fra seg prestetittelen, melder Magasinet. Skjer neppe. For som det heter i Eidsvågs omgangskretser – «god å ha.»

Etter deadline sist kunne jeg lese at skipsreder Fredriksen med familie hadde belånt sine eiendommer i Norge til «over ripa»/»over pipa» (nyhetsformidlere bruker begge bildene; jeg foretrekker «pipa» selv om jeg kommer fra en sjøfartsby). En av eiendommene har blitt pantsatt for 60 millioner – og så skriver VG i en bildetekst: «Dette skjedde etter at døtrene Cecilie og Kathrine Astrup Fredriksen i 2008 overtok huset etter at deres mor gikk bort for 60 millioner.» Jeg håper da inderlig ikke at noen myrdet mora for 60 millioner, men at de 60 millionene knyttes til eiendomsoverdragelsen,- slik at Cecilie og Kathrine overtok huset for 60 millioner etter at deres mor gikk bort. Puh?

Det var flere to-åringer som ble bursdagsgratulert på siden for «små & store» i Agderposten 9.august. Om en het at «vi er glad i du», om en annen at «vi er kjempegla’ i deg». Heldigvis var det en seksåring som fikk denne hilsenen: -Vi er veldig glade i deg.

Trolig har SV sneiet borti et poeng som ikke bare bør gjelde husleieavtaler, men gjøres allment, på alle livets – og samfunnets områder i Kongeriket, f.eks. i fotball: Intet lag må score flere mål enn det som er gjennomsnittet (den siste måneden?) i lagets divisjon (altså unntak for cupkamper).

Kjell Inge Ropstad ønsker gjenvalg for «å bidra til at Sørlandet igjen skal bli satt på kartet.» Merkelig. Jeg har da en tysk venn som i sommer fant fram til Rimi-butikken på Evje ved hjelp av GPS.

Like kjepphøy – tross et mislykket utenlandsopphold. Jeg snakker om yngste bror Riise som snakket på seg et gult kort på/mot Island.

Den samme kampen fulgte jeg – nå og da – på tekst-TV, og merket meg at det var en kommende stjerne på gang på den litterære himmel. « I det 59.minutt: Braaten legger inn til B.H.Riise . Han sender en lumpe rett på keeper som tar den lette keepermaten i faste pølseklyper.» Og fire minutter seinere: « Ruud slår litt for hardt til Braaten som med et nødskrik rekker ballen og slår inn rett i pølseklypene til Haldorsson.» Det synes å ligge an til en «pølsepris» for denne journalisten. Nobelpris synes mindre rimelig.

Kirkens pressekontor sender ut «Tanker i tiden» til sine abonnenter, en av disse er avisa «Jarlsberg» i Vestfold. En gang tidlig i september handlet epistelen om en liten gutt som kunne fortelle den fremmede om den rette veien til «stasjonen» -rute –eller jernbane står det intet om. Men dette står: «Og veien til himmelen er Jesus, fortsatte gutten. Den visste han også om og avla på den måten et frimodig vitnesbyrd om Jesus. Han hadde sikkert lært og hørt dette hjemme, på søndagsskolen eller barneforeningen.» Man må bare konstatere at epistelskriveren er godt orientert om stoda her til lands idet verken «barnehagen» eller «skolen» nevnes som mulig påvirkningssted.

Vi leser ofte, men stadig sjeldnere, om både «sølvbryllup» (25 år), «gullbryllup» (50), «diamantbryllup»(60) og «jernbryllup» (70). Jeg tror at man like godt først som sist kan begynne å feire de årene hvor ekteskapet ennå er aktuelt, nemlig «papirbryllup» etter 1 år, «bomullsbryllup» etter to, «lærbryllup» etter tre, «blomst –linbryllup» etter fire og «trebryllup» etter fem lange – hva med å feire «treskallenes dag» ved den anledning? «Bare vi to, elskede»..

Gilde har kommet ut med ny «langtidsmodnet» norsk skinke, og det sies at den kan måle seg med det beste ute i Europa, hvor Serrano –og Parmaskinkene troner. «Santa Kristina» er navnet på den nye skinka, neppe etter forslag fra den katolske kirken i Norge.

Bare så du vet det. Morgenbladet har nå fire kvinnelige redaktører – og en mannlig. De fire redaktørene er: Ansvarlig… Anna B. Lensen. .. Samfunn…Lena Lindgren… Debatt… Marit Slotnæs… Kommersiell…Nina C.Kulås. Oppi dette reiret er Håkon Gundersen plassert – som alibiredaktør? Riktignok lar det seg ikke benekte at et flertall av artiklene i Morgenbladet fortsatt er skrevet av menn. Til gjengjeld – kfr nummer, nr.35, er den første artikkelen skrevet av en kvinnelig journalist, fotografen er også kvinne og for sikkerhets skyld også intervjuobjektet. Det baller(?) nok på seg. Trender, vet du.

Under slike forhold er det lett å tenke på mannsdominansen i Agderposten, hele pallen er dekket av menns genitalier, som han sa, mannen, som ikke var bekvem med fremmedord. . En kvinne var på vei, og kanskje vel så det, men forsvant til en redaktørkrakk i Fædrelandsvennen, men med fortsatt bopel i Arendal. Med familien Stray på eiersiden er dette et tankekors. Christian Stray selv var redaktør, men omgitt av særs dyktige kvinner, kona og to døtre – og mens Stray in person ble luket bort i den siste utgaven av Norsk Biografisk Leksikon, er to av de tre på plass i den aktuelle utgaven av samme leksikon – mor og datter, det er en sjelden kombinasjon – Sigrid Stray og Signe Marie Stray Ryssdal. Men noen kvinnelig redaktør skal man åpenbart ikke ha!

Agderposten til tross – det er all grunn til å tro at det 21. århundre blir et økende helvete for Mannen. Et rimelig framtidsscenario er en fotballkamp med bare mannlige aktører – og med kun kvinnelige tilskuere, som får innvilget sitt rimelige krav om å få se mer kropp..

Jeg leser – i Dagen – om hvilke ungdommer/tenåringer som er lykkeligst i verden. Jeg noterer meg at ungdom fra Armenia og Makedonia ligger øverst på lykkebørsen. På tredjeplassen kommer israelsk ungdom, deretter tenåringer fra Holland og Spania. Spørsmålet som har vært stilt en haug med ungdommer er ganske enkelt: -Er du lykkelig? Og utfra svarene er nasjonene rangert. De land som kom ut av undersøkelsen med de minst lykkelige ungdommene er Tyrkia, Ukraina, Polen, Latvia og Canada. – Etter denne undersøkelsen regner jeg med at all kritisk diskusjon rundt PISA-undersøkelsen og lignende forstummer. Canada er nemlig mønsterlandet når det gjelder pedagogikk og de unge..

Du har sikkert fått med deg at Knut Borge(63) har fått sparken i NRK. Underholdningsdirektøren Charlo Halvorsen sier at det er vanlig å bytte ut programledere med «jevne» mellomrom for å «revitalisere» programmer. Nok er nok. Halvorsen? Charlo ? Charlo Halvorsen? Er ikke det mannen til Kristin, Kristin Halvorsen? Jo! Nå forstår jeg bedre hvorfor hun trakk seg som SV leder – etter trykk i heimen for å «revitalisere» partiet. Den Charlo, den Charlo – åpenbart en veldig mektig mann.

5.september er en av overskriften i Agderposten «Skuffet næringssjef vil doble Stoa Vest». Det viser seg at «næringssjefen» er Hans A. Iversen, styreleder i Arendal Næringsforening. Nå er «næringssjef» vanligvis en tittel du finner på kommunalplanet, altså er «næringssjefen» en kommunalt ansatt. Arendal har imidlertid ingen kommunalt ansatt «næringssjef», vedkommende er «næringskonsulent» - og dermed blir tittelen «ledig»… Det kunne være interessant å vite om Iversen har planer om å møte på årsmøtet i den riksomfattende næringssjefenes forening? I så fall blir det dobbel representasjon fra Arendal – idet vår alles Hansen i alle fall møter.

Søndag 16.september leste jeg dette på ABC-Nyheter: «To menn satt langt fremme under konserten til Finn Kalvik i Skien på lørdag, ble bedt om å dra å drikke et annet sted.» Kalviks reaksjon var berettiget. Ingen tvil om det. Men. Ingen av oss liker vel at en fotballspiller ikke kan legge ballen «død»? Og vi forventer (?) at journalister vet når man skal bruke «å» og når man skal bruke «og»…

Lillian Müller forsvant i første runde av årets «Skal vi danse?», altså som den første. Ut! Vekk!! Men hva gjør vel det når Gud bestemmer? Til TV2 kunne hun fortelle at hun «ba en bønn i pausen, og sa til Gud at hvis det er din vilje, går jeg ut. Hvis ikke blir jeg. Så da er det Guds vilje,» sa Müllerdama til TV2. Som (del)forklaring tør jeg anføre at hun er født og oppvokst i sørlandsk bibellandskap og videreutviklet i USA.

For en stund siden slo Tromsø Strømsgodset, hjemme på Alfheim, 4-0. På internett kunne jeg lese at «Koppinen slår langt, men keeper Larsen-Kwarasey kommer våkent ut og når ballen først, men får et hjernedrypp og sender ballen sideveis rett i beina til Ondrasits(?) som bare kan tuppe ballen i det tomme målet.» Og kampen fortsatte – til tross for hjernedryppet. Jo, fotball er i sannhet for hardhauser. Men som det står: “No brains no headeck” – eller “no brains no drypp”..

Rimi-Hagen er en av mine «favoritter». Der er jeg på hugget og noterer flittig fra avisene. Det var stor ståhei (særlig i DN) da han skulle til USA og opereres for kreft – av en robot. Om det var kostbart? «Ikke så dyrt som man skulle tro,» svarte Hagen. Jeg var lenge ikke helt beroliget, men så var det en reportasje i Aftenposten noe seinere hvor en robot klipte plenen hans opp i Holmenkollåsen. Da, så.

Skilsmissen hans har vi fått med oss – skilsmissen fra Fruen på Treschow. «Dette skulle jeg ha gjort for lenge siden,» sier Rimi-Hagen til Aftenposten. «Lenge siden»? De ble gift i 2004, og hvis han skulle ha skilt seg for «lenge siden», må det bety etter bryllupsnatta. Forklaringen tror jeg på: «Og så er vi ulikt oppdratt, hun med sin adelighet, og jeg som har lyst til å ha det mer moro, sier Hagen og ler godt.»

Hagen er samtidsorientert og har fått med seg at «folk kommer til å ha flere forhold gjennom livet.» Han er også historisk orientert og søker tilbake endringens startsted: «Det er ikke sånn som før at man møtte hverandre som 16-åringer og satt hjemme på småbruket der kona melket kyrne i fjøset og i skogen og sånn. Hele det mønstret har endret seg.»

«Moro»mannen Hagen møter vi til de grader i en Aftenpostenreportasje 22.august, hvor avisa for sikkerhets skyld har sendt to journalister på oppdrag . (På den måten ble det «dobbelt moro»?) Ja, for det er «moro», «gøy» og «artig» det dreier seg om i livet for Rimi-Hagen etter skilsmissen. Her er noen smakebiter fra reportasjen: Han syntes det var «fryktelig artig» da Orkla kjøpte Rieber &Sønn. «Og mer gøy skal det bli, tror han.» Han er på utkikk etter nye handelskonsepter. «Det hadde vært veldig gøy,» sa Hagen til de to frammøtte. Å investere i Spania? «Det er ikke noe moro.» Men Spa-anlegget for voksne (uten barn) blir noe annet. «Det kunne bli morsomt,», sier Hagen. Som barn sa vi at «blir det morsommere nå, så dør jeg.» Fortsatt lesning om Rimi-Hagen fører meg trolig opp i risikogruppe 1.

Hagen er ikke den eneste av finansakrobatene som liker å ha det moro. Odd Reitan – Rema 1000 - har det også som favorittøvelse. «Hvorfor?» er nærliggende. Mitt forslag til svar er at det er en vane de la seg til på vei til banken, lo hele tiden og det har de siden ikke kunnet slutte med. (Det må sikkert være en kilde til irritasjon at det nede i Arendal sitter en sjefredaktør med mailadresse «moro». Har du vurdert hva den kan være verd, Morten Rød?)

I Aftenposten 19.september står Isabell Herlofsen fram som lesbisk. Landslagsspilleren sier at det har vært problemløst, men at det nok er adskillig verre for mannlige fotballspillere. Der er det, ifølge Herlofsen, «en helt annen kultur og holdning til homofile. Så det er nok ikke lett for fotballspillere å stå frem,» konkluderer hun. - Nei, det tror jeg så gjerne. Tenk deg en Iversen eller en Carew i landslagsgarderoben, «helst» begge. Jeg skal ikke gå i detalj, men ser for meg en Iversen/Carew nydusjet, naken, svinsende foran den homofile: -«Vart du tent no?» . Riktig, verken Iversen eller Carew er lenger på landslaget, men jeg ville ikke føle meg trygg, slikt kan sitte i veggene..

Holder ekteskap som er inngått på utradisjonelt vis lenger enn de som er inngått tradisjonelt? Hvis svaret er «ja» - og det har vært antydet – ser jeg for meg egne byråer med fantasifulle forslag til vielsessteder, klesdrakt og positur. Det er slikt som går under navnet «produktutvikling» og som bringer Norge – og verden - framover.

Det må være helt klart bryllup på Torungen vil være utradisjonelt. Derfor fikk hun også nei, blomsterdama tvers over gata for meg. Sporenstreks meldte hun seg ut av kjerka, og med velsignelse fra Humanetisk forbund entret hun og brudgom en stor traktorskuffe og feiret bondebryllup, forteller Agderposten. Kanskje vil det vise seg å være lurt. Kanskje..

Så har vi et grensetilfelle.. Østre Porsgrunn kirke brant ned for en stund siden. Siden det har et par i sommer blitt viet på branntomta, med geistlig bistand fra Den norske kirke. Vårt Land forteller at vielsen var så «vellykket» at kirken nå ønsker å tilby andre å gifte seg på samme sted. I forhold til problemstillingen – hva som varer lengst – er det litt for tidlig å bruke ordet «vellykket», og uansett vil det bli strid om vielsen på branntomta vil bli ansett som tradisjonell eller utradisjonell.

Noen eksperter setter sitt fottrykk tydeligere i mediebildet enn andre gjør det. Vinekspertene er rå! I en helt egen klasse – med velutviklete smaksorgan og ditto språkføring. Jeg bare undrer meg på om det er før, under eller etter smaksprøvene at de rir sin Pegasus? Jeg henter noen eksempler på deres overlegenhet, tatt fra Dagbladet 5.oktober. Det dreier seg om rødvin, pris på 300-tallet, smakt og penneført av 31 år gamle Robert Lie, europamester som «vinkelner» osv. (Hvor gamle blir egentlig slike vinkjennere?) Nedenfor er resultatene – fra gane og penn..

Cafaggio Toscana 2010 har en «aromatisk duft av røde bær, plomme og krydder. God fylde, frisk syre og saftig frukt. Til lammecarré med hvitløk-sjy. Det er kanskje det siste som er mest imponerende – hva den enkelte vinen passer til. Côtes du Rhone f.eks: Til hjortefiler med viltsaus. Hva med Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna? Ganske enkelt: Drikk til andebryst. Og Flavours Langhe Rosso? Drikk til lammelår. For øvrig er dette en «rustikk, krydret dolcetto –og nebbioloblanding fra kokkegutta i Flavours. Duft av kirsebær, fat og et hint av jordlighet. Saftig stil med markerte tanniner. Nå er vi nede på terningkast 5, de tidligere var seksere. Jeg avslutter med en firer, DC Black Granite Shiraz, en rik smakskraftig Sørafrikaner. Solbær, vanilje, røyk og rått kjøtt på duft. Rik sødmefull frukt med avrundede tanniner. Og til hvilket bruk? Drikk til reinsdyrfilet med portvinsaus. Bare så du vet det.

I Agderposten, 4.oktober, kunne jeg lese om en 60-åring, hyllet av «Skarvegutta» med disse ord: Din fru sier hun ikke har tatt deg for penga, men fordi du er en hingst og rå og vill i senga. På den annen side, som det heter, vil jeg minne om at man kan bli skilt av mindre.

Det pågår, særlig i kristne kretser, et arbeid for å finne et kjønnsnøytralt personlig pronomen. «Han» og «Hun» tilfredsstiller ikke dem som vil ha en kjønnsløs Gud. »Hen» ligger best an. Både «Høn» og Hyn» faller bort, om ikke av annet så av fonetiske grunner. «Hin» går ikke, slett ikke, selv om det klinger bra. «Hin» er nemlig allerede lenket til Hinmannen, og det er en annen enn Gud, dog i «familien».

Marianne Aulie og Aune Sand er kunstnere. De har båret sitt første barn til dåpen og gitt datteren navnet Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie. Ari og prinsessa er slått ned i støvlene. That’s for sure!

Jeg avslutter med et hjertesukk; der kom det nemlig igjen.. Nils Petter Vigerstøl arbeider utrettelig for sitt «ettermæle».. I Arendals Tidende uke 30 2012 leser jeg så øyet blir stort og vått: Vigerstøl har mange år bak seg både som journalist og redaktør, og selv om han nå har overrakt stafettpinnen videre til Kraft, blir han med videre i avisen han i 2006 startet (min utheving). Arendals Tidende ble «startet» av Nils T.Thommesen og Andreas Raaum. Vigerstøl var avisens første redaktør. Det var min idé (jeg har også startet en lokalavis i Vardø, Østhavet i 1996, og den lever i beste velgående) og støtten fra Nils var helt avgjørende. Han skaffet (den første) kapitalen gjennom gode kontakter i Arendal. Nils P «startet» som redaktør av Arendals Tidende, ikke som «idémaker» og «grunnlegger». That’s for sure!!

Tor Erling Staff (79) er blitt kalt mye opp gjennom årene og har møtt mennesker som har tillatt seg litt av hvert når det gjelder munnbruk. Men det han måtte høre som forsvarer for Romfolket på Årvoll og deleier "den mediesky, mystiske Vanessa Quintavalle" overgikk tydeligvis alt (Magasinet 28.juli): "Jeg kan si at jeg aldri, ubetinget aldri, har opplevd noe så aggressivt og hatefullt, ansikt til ansikt, som et par av naboene der. Det var helt...Et flammende hat sto mot oss." Og dette skjedde litt over et år etter 22.juli 2012, "tragedien som endret Norge"..

Arbeidsløsheten kan synes avskaffet i Aust-Agder – for alltid. Agderpostens Arne Ingmar Eggen hadde forleden et intervju med avdelingsleder Øivind Svensen i NAV – og denne slapp han gjennom uten at desken ryddet forsiden: «Dyktige fagfolk er det alltid bruk for her i Aust-Agder, fastslår NAV-lederen.» Snakk om gladmelding!

Jørund Flå, i samme avis, har en dobbeltside om sommersex som gir fødselsbom på våre kanter av landet. Han ser på fødselstall og så teller han «ni måneder tilbake i tid.» Vi mer erfarne gjør det annerledes; vi teller tre måneder fram, og kommer raskere enn Flå til de samme månedene – januar, februar og mars – for «unnfangelsen». Alt skal læres.

Hos selveste Espen Esther Pirelli Benestad søker Flå vitenskapelig grunnlag for sine utregninger. Dessverre har den grimstadbaserte sexologen ingen empiri til støtte for den sannhetssøkende journalisten som må nøye seg med Pirellis «magefølelse».

Sportsjournalister.. «Dem som håpet at Marcus Pedersen skulle bli i Vålerenga, må tro om igjen.» Som iherdig tilhenger av skillet mellom det skrevne og det uttalte ord, kan jeg ikke la «dem « passere tollfritt. Jon André Sæther var synderen – i Dagbladet, på sportsidene.

Jon André… det skulle vel ikke være avkommet til Esten O. Sæther, også det Dagbladet? I så fall kan junior puste lettet ut. Den tabben faren gjorde i 1970-åra en gang var langt, langt større, en skikkelig megatabbe. Han trodde at de penger en (trav)hest kjørte inn rant rett inn på kuskens private konto. Noen av oss glemmer det aldri..

Esten O.? Ja, det er han som for tiden slynger bannbullen mot Tysse, den dopingdømte maratonløperen. Hvis noen undrer seg over utholdenheten til den sterkt moraliserende senior, så bør man vite hvor den godeste Sæther kommer fra, jo fra Vårt Land. Der trådte han sine ungdomsår som journalist, og slikt blir man merket av – kanskje for livet. Det var nok Habakkuks ord i Det gamle testamente som satte sine spor: -Ve den som blander gift i drikke.

..I Aust-Agder Blad (Risør) har de en «gatelangsjournalist», en journalist av den gamle type, en som går rundt og unngår ryggproblemer som mye sitting gjerne medfører. Ved byens dampskipskai fant hen en dag en luksusyacht «flytende» (gudskjelov!), og fikk anledning til å intervjue båtens eier, «den farsundbaserte eiendomsbaronen Einar von Hirsch.» Ellers var det noe med 20 soverom, åtte heltidsansatte, og fruen («eiendomsbaronesse?) – Siri – som hadde fått nok av ferielivet og ville hjem. «Nok kan være nok,» sa den forståelsesfulle ektemannen. – Om det selebre intervjuet førte til bløtkake i redaksjonen, stod det intet om. Men utenkelig er det ikke. Men lønnspålegg forutsetter nok at den sank foran øynene på en årvåken gatelangsjournalist.

Det er åpenbart i Risør det skjer. En 70-åring stilte på politivakta med bilen full av våpen og med et ønske opp å hjelpe politiet; altfor dårlig politidekning, mente han. Dette forteller politiet til Aust-Agder Blad. Og da spør jeg: Hvor i all verden var gatelangsjournalisten? I redaksjonen?

Kampfiksing. Det hele så ut til å gå FrPs vei – fire stykker med østerupeiske/afrikanske navn, og så kom den helsikas lysluggete Hans Erik Eriksen fra Indre Follo (sønn av gamle Eriksen, sønn av enda eldre Eriksen, og langt tilbake kanskje etterkommer etter han som dro til Vinland, og bakenfor der igjen Eirik Blodøks..?) og ødela hele opplegget.

Knut Arild – med etternavnet Hareide – har blitt «kritisert» for å ha ventet så lenge med å gifte seg. Unnskyld meg! Hvem snakker vi om? KrF-lederen! Riktig. Hvor lett tror du det er for en leder av Kristelig Folkeparti å finne en – i passende alder – som ikke bare heter «Lisa» eller «Maria», men Lisa Maria?!

Gro-Anita Myksjåland, SP-ordfører i Iveland vil til Vest-Agder, men legger beroligende til at hun ikke legger «noe stort føleri i denne saken.» Jeg regner med at dette blir en SP-slager, altså «ikke noe stort føleri» verken i pappvinen eller omskjæringa, de nye store SP-sakene etter seieren om plasseringa av kjerkas preses.

16-årige Mathias Skjold, syklist, har blitt intervjuet i Agderposten. Jeg sitter igjen med et spørsmål: Er han en eplekjekk dridunge eller har journalisten, Elias Knutsen, gjort ham til en?

Stortingsrepresentant (KrF) Laila Dåvøy sier til Klassekampen at «da jeg jobbet som sykepleier, var mange av mine flinkeste kolleger ufaglærte med lang erfaring:» Og hva har jeg «alltid» sagt? Utdanning er en uting. Vekk med den.

Vår alles Heidi Løke sier til Aftenposten at hun ikke er noe «håndballtalent», men et «treningstalent». Godt. Det er hakket over «treningsprodukt».

«Slenger du dritt, får du dritt,» sier Marcus Pedersen til forsvar for «uanstendig» oppførsel i kampen mot Asker. Det er greit nok at Marcus kan Gammeltestamentet, men bør kanskje gå over til det Nye..?

Vi nærmer oss storingsvalg og det er tydelig at de to andre store partiene er livredde for at «populære» saker skal havne hos FrP. Derfor gjelder det å være tidlig ute. Høyrerepresentanten fra Grimstad, leder i partiets «etiske råd» var raskt ute med å foreslå forbud mot tigging og Aps Jan Bøler foreslår at litauisk kriminelle, som tas i Norge, skal dømmes og sone i hjemlandet. Nei, det blir ikke lett å være FrP-politiker framover..

I Dagsavisen skrev Torbjørn Jagland at «vi er blitt så rike at vi ikke ser splinten i vårt eget øye.» Det aner meg at det er noen vage forestillinger fra Bibelen som har rotert i generalsekretærens hode, kanskje Lukas 6,41: «Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til.»

Et stort bilde og en NTB-melding. Hun i blå bukse og rød genser, ved siden av flaggbæreren. Jeg skriver om inntogsmarsjen til den indiske kontingenten i årets sommerolympiade. Bildeteksten er tydelig: «Hun fornærmet oss foran en hel verden.» Åj! Da er det litt påfallende at på NTB-bildet – hvor du ser ansiktene til over 30 deltakere, så er det bare to som med sikherhet kunne sies å ha øynene sine rettet mot inntrengeren. .

Selvfølgelig er det kjedelig det der med Hushovd. Men – guskjelov – nå kan vi lese at han ser fram mot de olympiske leker i 2016 – «som outsider?» ifølge Dagbladet.

Vår nå alles Alexander Kristoff har en far. Han heter Pål Thomassen. Og en samboerske. Hun heter Marit Kommedal. Hva mora heter, har jeg ikke fått med meg. Alexander og Marit har en sønn, Lille Leo. Mon vite hva etternavnet er? Det må i alle fall være klart til skolestart.

«De tvende tårn», de på Torungene, står som et minne om Arendals storhetstid som sjøfartsnasjon. Nå er imidlertid den tid definitivt over. Hva er da mer naturlig enn å flytte de to tårnene inn på Fastlandet, og på et sted hvor de har utsikt til sine gamle grunnmurer fra 1840-åra?

Jeg leste i Agderposten for en tid siden at Agder politidistrikt lå veldig høyt på listen over oppklaring av straffbare forhold i 2011. Arendal var aller best i Agder med en oppklaringsprosent på 53,7 hvilket holdt til en plass helt i landstoppen. Men man er samtidig bekymret for det store antall politiskader som skjer nettopp i Agder; ja Agder topper listen når det gjelder skade på politifolk. Altså – høy oppklaringsprosent og ditto skadeprosent. Halvparten av skadene oppsto i forbindelse med ransaking og pågripelse. Hva med pepperspray og hunder? For å få ned skadeprosenten. Og hva med litt mindre tjenesteiver? Det kan også få prosenten ned

Tinemelken min kommer fra en gård på Sør-Vestlandet. Én gård .. av ca 1800. Det er for dårlig. Røkke kan by på en helt annen service når det gjelder krillen sin. «Superba» heter den, og den gir all ønsket informasjon. Den pakningen jeg for tiden spiser meg ned gjennom, kan fortelle at MIN krill er fanget av F/T Saga Sea og – NB! – den er hentet opp på 60’17S46’52W. Tine du, lissom! Ikke navn på vedkommende som styrte melkemaskinen (for hånd er det vel slutt med?) og ikke navn på kua. – Nå må Tine skjerpe seg. Nå har det vært for mye tull med det samvirket i det siste. Men her har de en sjanse til å gjenvinne konsumentenes gunst.

Forleden fylte jeg 81. Et par dager seinere kunne jeg lese i Agderposten under tittelen «trening på overtid» at Bjørn Dæhlie anbefalte langrenn «for dem litt opp i årene.» Aha! Nettopp!! Men så… avslutningen… «og du kan holde på til du er 80.» (Hvem vil kjøpe noen gamle treski?)

Jeg må ha litt språk/norsk denne gang også. Det er jo noe journalister skal kunne. Nettavisen hadde for en stund siden denne: «…lite overbevisende keeperspill av Bugge Pettersen, som er på hæla og må se ballen trille forbi ham og inn i målet.» Hvilken «ham» er det snakk om? Dommeren? En av sidebackene? Det skulle vel ikke være Bugge Pettersen sjøl? –«seg»altså?

Selvfølgelig kan bli «gal» av språket til hoppgutta, men hva skal man si når en person som nettredaktør Gunnar Stavrum (Nettavisen 15.mars klokka 23.45) presterer denne: Han forteller at det har vært problemer med «kommentarfeltet under bloggene», men heldigvis kan han berette at «det er nå fikset opp.» Takke meg til hoppguttas «fett» og «sjukt». De er jo bare hoppere. Nettredaktøren er språkrøkter, en slags

Sportsjournalister og språk er som.. »kniv og smør» (eller noe sånt). Jeg leste NRK på nettet 23/3 klokka 21.23: angriperne «skar gjennom Godset-forsvaret som kniv i varmt smør.» Kanskje var smøret så varmt at det hadde holdt med skje?

l4.april hadde Agderposten en interessant artikkel om det forberedende arbeidet til en «kyststi» fra Risør til Lillesand, gjennom våre fem kystkommuner. Imidlertid ble reklamen for Tvedestrands skjærgård i drøyeste laget»! Tre ganger – på lagt under en halvside – sto dette: «Du kan også bestille taxibåt eller charterbåt som tar deg dit du vil i Tvedestrands fantastiske skjærgård.» (- Den som ikke har fått det med seg nå, skal stå!) Personlig foretrekker jeg «Hisøya rondt».

Erna Solberg seiler opp som Norges neste statsminister. Etter Høyres landsmøte – med flere nederlag for ledelsen, er jeg begynt å lure på om hun egentlig er egnet til å styre Norge når hun ikke en gang kan styre Høyre..

Vår alles Jan Roger Olsen stiller seg avvisende til robotgaven fra Ottersland. Hvorfor ikke la han selv prøve den? Da tenker jeg at pipa skulle få en annen låt..

Det er selvfølgelig påfallende, men ingenlunde overraskende at den pengesterke Orkla-Hagen slipper til på forsidene, særlig i DN, med alt sitt pjatt og grums. For en tid skulle han til USA for en (mindre) kreftoperasjon på et verdenskjent sykehus med spesialkompetanse på kreftsykdommer.. Jeg fikk ikke med meg hva det kostet, men Hagen kunne forsikre at «det var ikke så dyrt som man skulle tro.» Mens alle analytikere og kommentatorer mener at Orkla er i fare, så slipper Hagen til på forsiden i Dagens Nyheter hvor han erklærer at all fandenskapen skyldes den sparkede tidligere konsernsjefen Jebsen som – angivelig - drives av et ubendig hat pga oppsigelsen.

Arendals Tidende er gått konkurs, og bobestyrer advokat Magne Olsen arbeider med saken. Han har solgt utgiverrettighetene – etter en ringerunde til mulige interessenter – til Tvende Media AS. Det kunne vært opplysende å få vite navnet på de firmaene som fikk tilbudet, men ikke bet på.

Da gjelden i Arendals Tidende var vokst til 3.8 millioner, gikk redaktør og styreformann til skifteretten og åpnet for konkurs. Det er slikt som heter å ta «ansvar», forteller redaktør Vigerstøl til Agderposten. Så var det da dette med journalistikk og «mikrofonstativ».. «Gjelden er slettet,» kunne Vigerstøl berette. «Aksjekapitalen også?» kunne ha vært et betimelig spørsmål. Jeg antar at gleden over konkursen var for stor til ordinær utøvelse av yrket, en glede som muligens ble noe mindre da man dagen etter fikk meldingen om at den godeste Odd Bjørn Jensen hadde hanket inn Arendals Tidende..

Det skal bli spennende å se hva Tvende Media får til. Det er bare å håpe at man ikke ser en allmenngyldig årsakssammenheng mellom to fakta i Arendals Tidendes umiddelbare fortid, nemlig 1) oppsigelsen av avisas to (eneste) dyktige journalister og 2) avisa er opplagsvinner i Aust-Agder. I så fall – særlig hvis det blir en trend – er en rekke dyktige journalister i Norge på vei inn i solnedgangen..

Barbu-striden er over, antar jeg. I et «tilbakeblikk» slår det meg at Agderposten og Arendals Tidende opererte på linje. Det må jeg er egnet til forbauselse. Arendals Tidende gikk nemlig glipp av en dobbeltsjanse, - stille opp mot Agderposten og for den lokale befolkning og byens kompakte majoritet. Slik blir det bare, sier noen, som resultat av personlig overbevisning og personlig integritet.. Jeg er av den mer skeptiske typen, og legger merke til at den aktuelle utbyggeren står med en betydelig aksjepost i Arendals Tidende

Jeg føler meg ofte gammel – og med rette – men aldri så gammel som når jeg leser tegneseriene i Dagbladet. Bor vi på samme kloden? Det er i alle fall skummelt om det (fortsatt) er hold i det gamle slagordet «alltid foran».

Har du lagt merke til (på bilder fra rettssaken) at det alltid er én politimann som ser på Breiviks hender? Det er for å «kunne gripe inn» tidligst mulig. Det er et klart bevis på at noe har man da lært av 22.juli

«Aktieselskapet Kolbjørn» har søkt om landingsplass ved Langbrygga (utenfor Grand). Av en eller annen grunner den nåværende uaktuell, men iflg havnefogden er også den ved Grand det. – Den må legges lenger øst, sier havnesjefen. Hvor langt øst før ferja faller bort som reisealternativet, spør folk seg

«Skal bli like aktive som en 85-åring». Det var oppslaget i Agderposten forleden. Det gikk fram av reportasjen at det dreide seg om 8-9-åringer (fotos og greier), preget av lite aktivitet, mange overvektige. Det framgikk ikke av reportasjen hvem 85-åringen var.

Et tiggerforbud i Arendal vil gjøre det lettere å få has på «pirat»drosjene, er jeg blitt fortalt. Det tigges om dagen, kjøres drosje om natta. Da kan det være forklaringen på at de om natta alltid har vekslepenger.

Banksjefen på Vegårdshei er ikke alene. Terra-gruppen forteller at også andre har «gjort det». Og likevel har de klart å holde på!

Flere steder i byen er det noen flotte blomsterbed, f.eks. rekken av tulipaner mellom Jørgensen og Nylis blomsterutsalg på Torget. Vil de overleve 17.mai og russefeiringa? Norsk Tipping tar ikke mot veddemål, men flere utenlandske selskap gjør det.

Agderposten har som kjent levert ordrett gjengivelse av det aller meste av Anders Breiviks forklaring – side opp, side ned. Det er trolig gjort av hensyn til de eldre som ikke bruker/kan bruke internett. En vakker tanke og hensikt. Men hvorfor er skriften da så liten ? - for liten for oss eldre med synsproblem. Min gode venn i «stroka innafor», Ola Oppigard, forteller at han må lese rettsreferatet med lupe, men at han det er så slitsomt at han dupper av – rett som det er. Og blir aldri ferdiglest.

«Gode» nyheter kan ikke serveres for ofte. På forsiden i VG 6. mai anbefaler en forsker at «fet fisk og tran»

Dagen før fortalte Agderposten at Thor Hushovd drømte om seier i Giroen. Det skal han han ha, grimstadgutten, optimismen hans er grenseløs.

«Kongen er død, leve kongen!» Ved Alexander Dale Oens bortgang gikk den populære mediapressen av skaftet. Dagbladet brukte 23 sider på saken, en tredel av avisen, og blant de to tredelene var også annonser og programmer.. VG tok en vri da de presenterte – over en side (to?) en av Oens svømmevenner, treningskamerat av Oen og inspirert av Oen. Oppslaget var «Vårt neste gullhåp?» Altså, kongen er død, leve kongen!

Jeg er opptatt av hva som skjer i Østmarka. Traséen lengst mulig øst, er mitt og manges forslag. Fra Tromøy får folk ta buss eller ro om de ikke tar omveien. Men argumentasjonen må «oppdateres».. Det nytter ikke å snakke om ro og fuglelyder når en vesentlig gruppe, de eldre, er dauhørte og en yngre gruppe hele tiden har dingser i ørene for å høre på Jackson. Problemet kokes ned til dem mellom 48 og 52..

Barn på Moltemyrskogen barnehage har samlet inn 34.682 femtiører mot kreft, forteller Agderposten. Myntene ble gitt til Arendal Sparebank som ikke var snauere enn at man doblet og leverte 34.682 kroner til Kreftforeningen. Den utsendte glemte å spørre om ikke banksjefen hadde snudd og vendt på hver eneste femtiøring for å se om «tap» for banken ikke kunne endres til «gevinst»? Det skjedde nemlig i de dager da meldinger om svært verdifulle femtiøringer sto å lese i pressen..

I Agderposten kunne jeg lese at i 2011 hadde 12 enheter i Arendal kommune «overskridet» budsjettet (fy!) mens 27 andre hadde sitt på det tørre og vel så det; de hadde spart inn. For å få balanse i 2012 mistet imidlertid de 27 muligheten til å føre det innsparte inn på disposisjonskonto for 2012. Nå tenker jeg de 27 ergrer seg. Kjente de virkelig ikke til det gode gamle rådet: Fanden spare?

Agderposten (der er den igjen!) forteller at Jonas Johansen er mannen som sørger for at spillerne i Arendal Fotball «har alt av utstyr i orden.» Det bekymrer meg at Johansen ikke har medisinsk utdannelse.

Agderposten (der er den igjen!) forteller at Jonas Johansen er mannen som sørger for at spillerne i Arendal Fotball «har alt av utstyr i orden.» Det bekymrer meg at Johansen ikke har medisinsk utdannelse.

Roar Gundersen – «i en herværende middagsavis» - etterlyser en «usynlig arendalitt» og mener Karl Ove Knausgaard. Han? Ærndalsgutt? Tromøyjeid, spør du meg.

Russen er raus med utdeling av kort. Det er særlig barnehageunger som er ivrige mottakere. De kan jo ikke lese – ikke de heller.

Til Aftenposten sier Jens Stoltenberg at «jeg advarer meg selv og alle andre å tro at makt er noe vi har til odel og eie.» Var nå det så lurt - med tanke på 2013? Hvorfor ikke la velgerne forbli i «barnetroen»?

I tyske Bundesligaer det flere norske spillere på lag i den øvre del av tabellen. I England står det ikke så bra til. Blackburn – med Gamsten – rykker ned og med Carew på benken spiller West ham i den nest øverste divisjonen.. Jeg skjønner ikke riktig hvorfor finnmarkingen Gamst Pedersen syter. Han tjener 500 000 i uka, og til langt uti 2013 vil den summe renne inn på kontoen hans (som forhåpentlig ikke er «Finnmarkfjordens Sparebank»).. Hvilke tall som står i Carews kontrakt kjenner jeg ikke til, men forleden var det en/noen som truet med å slå ham konkurs. Carew lo det bort, leser jeg. Ja, hva skulle han vel ellers ha gjort?

Høyre og Fremskrittspartiet ser fram mot altergang i 2013 og bruker forlovelsestida til å tilpasse seg hverandre. Siden FrP har full kontroll på saksområdet «våre nye landsmenn», har Høyre valgt seg tiggerne. Svein Harberg fra Grimstad har vært en av pådriverne, men så er han da også et fremtredende medlem av Høyres såkalte «etiske utvalg»

Agderpostens avisbud hindret storbrann, leser jeg. Klokka 06.00 om morgenen. –Jeg er sjeleglad for at jeg abonnerer på Agderposten, sa huseieren. Og jeg legger til: abonnerer DU? (Det får da være måte på beskjedenhet)

»Vil by på musikk, mat og seg selv,» var overskriften i Den heretter unevnelige. Et bilde med en smilende og inntagende Hege Riebe med sjampissen klar. Jeg måtte gjennom hele reportasjen før jeg skjønte at min første assosiasjon var ren villfarelse..

For sikkerhets skyld ble en kvinnelig journalist – og ikke Berg – sendt til Vegårdshei for å intervjue folket..

For øvrig har jeg med stor interesse lest Pål Yngve Bergs research i bankvelvet på Heia. Spørsmålet om «moral» har meldt seg med økende styrke. Hva kan vi lære? Onsdag 9.mai fikk jeg mitt ønske oppfylt. «Bygdebanker» ble advart mot å gå «på bytur». Det gjorde meg dog litt ondt at ingen lokal størrelse hadde kunnet formulere seg med en slik ønskverdig presisjon. Lederen i Sparebankforeningen, Stein A. Hannevik – fra sitt skrivebord i Hovedstaden – ordnet opp. En ny demonstrasjon av sannheten i slagordet til Rema 1000: Det geniale er det enkleste.

I hvert fall på grensen til det «geniale» har vi disse ordene fra «hornet»: Støre mich nicht. Nå må det føyes til at den godeste Bjorvatn har embetseksamen med tysk i fagkretsen, men likevel. Veldig godt funnet på, her i provinsen. Og så i Tvedestrand!

Petter M.Pedersen jakter på to ekstra kilo før OL leser jeg i…lokalpressen. Det er sikkert mange som er villig til å gi ham av sin overflod.

Nei, nå har jeg sett det på trykk også - 28.april på side 56 fjerde spalte, nesten mot slutten: «Vi er veldig glade i du.»

Til dem som hevder at …….. neglisjerer «kristendom og kristen tro» vil jeg bare gjøre oppmerksom på følgende: Hver dag er det en egen spalte «Til ettertanke» hvor det f.eks. kan stå «Veien til det evige liv går gjennom Jesus, som døde på korset for våre synder.» Og. Ofte skinner kristendommen gjennom i annonser – «No er du fri fri frå sorg og smerte, og kviler trygt ved Jesu hjerte». Og endelig forteller mange nekrologer om kristen tro. –Du er nå, kjære, hjemme hos Jesus. – Så kom ikke her!

Helter? Dem er det mange av, f.eks. i vår suverent største lokal –og regionavis. Jeg siterer fra utgaven 16.april – sportssidene 20 og 21. Froland slo Søgne – «Terje Pedersen ble den store helten». Amazon spilte uavgjort mot Kolbotn og jentene på grimstadlaget «jobbet som heltinner.» Express slo Arendal 2 og «det var Gøran Tveiten som ble den store helten.»

Og en annen gang: «Ekman sikret historisk resultat» (håndball) og på motstående side «Sikret gull med pappa.» Det var det Hans Christian Langholen som gjorde – i bordtennis.

Dekningen av saken mot Breivik viser klar nedadgående trend når det gjelder sidetall. I organet startet det med elleve sider, stabiliserte seg en stund på 8, så ned til 6 og i skrivende øyeblikk synes en dobbeltside å holde. Den brede dekningen innledningsvis skyldes, sier avisen, at siden det ikke var lov å sende Breiviks forklaring direkte på radio eller Tv «har vi valgt å trykke den i sin helhet.» Det ryktes at avisa abonnent i Vågå i Gudbrandsdalen er henrykt, fordi hans egen lokalavis «Tilskueren» hadde valgt å «undertrykke det frie ord» - det som vi kjempet for i fem lange år.. (Jeg stopper der)

En eksakt og rangert rekkefølge over det «håpløse» som er sagt (og tenkt) har jeg ikke, men jeg er ganske overbevist om at denne perlen – gjentatt til det kjedsommelige – er «blant de ti». Nå er det ordføreren i Bergen som har vært ute og svinset i bladet for Senior-organisasjonen. Jyplingen Trude H. Drevland (bare stakkars 64 år) gjentar noe av det dummeste, mest fjollete, mest usanne som er sagt på denne jord: «Alder er bare et tall.»

En dag må jeg sette meg og skrive noe seriøst om det talltullet. Kanskje venter jeg til Drevland kommer opp i min aldersgruppe, «de eldste av de eldre». Da er vi begge klokere, og vil sikkert kunne le av hennes ungdomsuttalelser – og alt det andre vi i vår aldersgruppe ikke greier. Og så ler vi! «Alder er bare et tall». Ha- ha- ha. Det blir gøy. For jeg har aldri hevdet at vi eldre ikke kan ha det gøy! Ha-ha – ha det! På badet, Trude?

Der er helt sjukt, sa Anders Bredal etter å ha vunnet hopprenn 11.februar – retorisk bare slått av Hilde, på tribunen: -Det er bare helt sjukt fett. Noen bedre? Etter en lagkonkurranse noen dager seinere forsøkte i Romøren seg:-Det er helt sjukt jævlig (hvis du er lei av fett). Vibeke Skofterud holder seg langt unna «fett», i hvert fall i sin umiddelbare reaksjon på at hun likevel fikk en bil i premie for seieren i Vasaloppet; Hun var «dødshappy» og «superoverrasket», altså ikke «helt fett happy, asse»

Administrerende direktør i Nettbuss Sør, Anders Roger Øynes, uttaler til Agderposten at han er fornøyd med at selskapet har økt passasjerbelegget på strekningen Arendal-Kristiansand (i alfabetisk rekkefølge) med 5,7 % - og ser helt klart at bussen nyter godt av en «heftig» vei mellom Grimstad og Kristiansand. – «Heftig» og «fett» er tidens moteord. Er du nå helt sikker på, Roger, at strekningen ikke kan oppgraderes til «fett heftig»?

Det er rart dette med språk. Utenfor hver etasje i parkeringshuset i Bendikskleiv står et skilt: «Husk at de har parkert i blå (eventuelt gul, grønn etc) etasje.» Man får ha meg unnskyldt! Jeg gir faktisk blaffen i hvor «de» parkerer. Jeg har nok med å huske hvor jeg selv parkerer. Og så ber en eller annen meg om å huske hvor alle de andre i etasjen har parkert! Dette er ganske frekt. –«Hører De, mann!» - eller kanskje det er en dame. Jeg kjenner Dem/dem uansett ikke – og om Dem/dem har jeg intet å anføre (så får vi se om det hjelper)

Som barn hadde vi ei regle, som ble skrålt ut for full hals når det var noen voksne vi ikke likte; stavemåten var vi kanskje ikke så støe i, men det var ment å være høflig form og jeg kan ikke huske at vi skreiv det på noen vegg, bare gaulte i vei: De, Dem, Dere – buksa henger nere. Og så løb mi

mer språk. Tanta i Akersgata har det gått nedover med etter at hun flyttet. 9. mars noterer Aftenposten seg for et par sk(r)ivebom – midt i skiskyttermesterskapet -: «Grete Faremo gikk i går lenger enn både hennes forgjenger og statsminister hadde gjort» … og «Stafett i skiskyting er noe helt spesielt for publikum og ikke minst for de med startnummer.» - «sin» og «dem», for pokker!

Jeg noterer meg at redaktøren i NY Tid mener at «alle i Norge bør lære seg samisk.»(VG) Jeg er prinsipiell tilhenger av valgfrihet, og foreslår fritt valg mellom samisk og en kaukasisk fjelldialekt

Avhørslederen forteller til pressen at Breivik ikke er «spesielt smart.» Det er neppe det Regjering og sikkerhetstjenesten helst vil lese på trykk. Et massedrap utført av en «iddiot», altså…

Som partileder kommer han styrket ut av dette. Han har vist at han har tæl,» sier Kristin Halvorsen om Audun Lysbakken. Jøss! Og jeg som trodde han hadde vist seg som en «løgner (hvilket selvfølgelig ikke innebærer en generell statistikk, men det er et inntrykk man kan få når man følger hans munnspring i denne spesielle saken..)

Jeg håper leserne har notert seg mine diplomatiske ferdigheter. I en årrekke har jeg hatt en liten lapp på veggen. Der står en «historie», sikkert sann, for jeg har fortalt den til flere. Det var i en sørlandsby for lenge, lenge siden. Det var rettssak, på kartet sto spørsmålet om injurie. Det var spørsmål om hva mannens kone hadde sagt og hva hans/deres felles venninne hadde sagt. Til slutt falt ordene slik: -Det er klart injurierende når du går rundt i byen og forteller at min mann har en vorte på ……. –Nei, svarte venninnen, du lyver! Det jeg har sagt er at det kjentes slik ut. – Med en slik historie som veiledning ut i spaltene er det intet at frykte

Jeg antar at det er et samstemmig ønske i «opposisjonen» at SV velger Audun Lysbakken som ny partileder. Da blir alt så mye lettere. Med SV under sperregrensa vil det bli enklere å lokke Sp over gjerdet – og kanskje blir det en sentrumsregjering hvis «kjøttvekta» peker i den retning etter opptelling og mandatfordeling i 2013.. Nestlederen i Sp, Ola Borten Moe står i alle fall klar, kommer som et «olja lyn», skulle jeg tro

Omsider har det gått opp for meg hvorfor regjeringsdeltakelse er så viktig for SV. Det gjelder å ha en hånd på (pengeskap)rattet – med tanke på venner og bekjente

SV får gjøre som Frp, klynge seg til håpet om at velgerne glemmer. Det har de for vane. I tillegg er det jo et politisk lysår til neste stortingsvalg. Slikt kalles «bonus»

Jon Herwig Karlsen forteller til Dagbladet at han lever lykkelig som single, står opp når han vil, legger seg når han vil. «Etter 24 års ekteskap og 18 års samboerskap har jeg gjort mitt på det området,» slår han fast. Så langt følger jeg, men når det gjelder det han gjør mellom de to høydepunktene (legger seg – står opp) er jeg adskillig mer betenkt..

Tora Berger gir ektemannen æren for gullmedaljen, kos i serken gjorde susen. Hva skal en si om prestasjonene til gutta? Erfaringen fra Toras gullmedalje peker på at de to unghingstene, Tarjei og Emil, bør få tillatelse til å ha damer på rommet. Alt må prøves – uansett. Det gjelder å få opp treffprosenten

Ovennevnte skrev jeg 8. mars. Alt dagen etter slo gutta til med stafett-seier. Ledelsen skal ha honnør for at de så raskt så problemet – og dets løsning. Jeg er ikke så opptatt av hvem som meldte seg, men det var sikkert under mottoet «alt for Norge». Men så var det slutt med medaljefangsten på herresiden... Akk! Gamle ledere. De trodde at en gang var nok

Vestfoldbanen fylte 130 år forleden. Samferdselsministeren, Magnhild Meltveit Kleppa, var til stede og kastet glans over begivenheten. Hun viftet med det grønne flagget – med det velkjente NSB-hodeplagget, solid plassert. Mitt spørsmål er av det enkle slaget: Hvor dum går det egentlig an å se ut med et slikt hodeplagg?

«Stabekk fotball» skal ut i Europa i 2012, ikke på grunn av sin plassering i vår øverste fotballserie, men fordi de – mirakuløst – har toppet «fair play»listen. Kort tid etter ble laget ble satt under politietterforskning for grov svindel. Unnskyld! Men følger ikke påtalemakta med?

Dagbladets Marie Simonsen hevdet i en TV-debatt for en tid siden at «70 % av Høyres velgere har null tillit til FrP.» Jeg tør ikke være så skråsikker i min tallangivelse, men jeg antar at prosenten ligger under 100

Roar Flåthen, LO-leder, oppfordrer folk til å kjøpe en ekstra julepresang i år – for å holde økonomien i gang. Rune Gerhardsen, «sønn», blir kommunalrådgiver i Burson-Marsteller – trolig av samme grunn

«Arendalsquiz» (og «Grimstadquiz») er et godt eksempel på «forvorpne»(slå opp!) forfattere. Og Agderpostens Miriam Grov et godt eksempel på «mikrofonstativ.» Hun henter fram 13 spørsmål fra Arendals og Grimstads fortid og nåtid. Nå er det bare det at spørsmål med relevans til Arendal (og Grimstad) utgjør bare en svært liten del av boka/bøkene! Men det er gutter som har forsikret seg! En liten undertittel i svakt trykk forteller om en bok med spørsmål utenfor den lokale sfæren. Jeg får bare håpe at salget har gått bra slik at de to har kunnet le hele veien til banken.

«Le-på-vei-til-banken» har investor Ulltveit-Moe sikkert også gjort i julestria. 300 millioner i fortjeneste for ca en tredel av den totale aksjekapitalen i Kverneland – solgt til et japansk selskap. Jeg leser at Ulltveit-Moe er «strålende fornøyd med handelen. Men han mener også at det er vemodig.» «Vemodig» er ordet!

Jeg er trolig den eneste arendalitt som kunne glede seg over at Nøtterøy slo ØIF og kommer til å glede meg hvis Dario vinner på bakketoppen. Grunnen er grei: Jeg underviser i historie ved Wang Toppidrettsgymnas i Tønsberg – hvor lagets trener, Geir er lærer/instruktør håndball, det samme er landslagsspiller og sentral spiller på Nøtterøy Johnny Jensen – og endelig er skolens rektor Fredrik Aukland Darios personlige trener. I tillegg kommer en entusiastisk klasse med klare preferanser. You see?

Denne samme rektor minnet meg før jul om han fortsatt savnet vandelsattest fra meg. Den er nå innhentet, og vil bli levert ved første anledning. Slikt liker jeg dårlig! Det står – med små bokstaver – at «attesten skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende og skal effektivt tilintetgjøres etter å ha vært benyttet til oppgitt formål.» Her gjelder det å passe på at rektor Fredrik gjør jobben sin, altså leser og brenner. Man har jo sitt rykte å passe på og det ville være ytterst pinlig om det skulle bli kjent-«Intet å anføre.» Det får holde med en ødelagt jul. Jeg har strevet et helt liv og ser nødig at det hele vil være forgjeves på grunn av en politiattest som ikke blir tilintetgjort..

1. 17 «kronikører» i Agderposten kvesser blyanten for å provosere, kommentere og komme med sine betraktninger om aktuelle saker. Leif Gelius slapp til på selveste nyttårsaften – ikke overraskende. Men det som er overraskende er at han ikke hadde ett ord om at i det året som kommer trolig blir avgjørende for Kirkens framtid, den kirken som Gelius vil ha med stor takhøyde og brede dører – til forveksling lik hans egne tanker om den ideelle folkekirken.. I en søtsuppe av ønsker om å ta vare på hverandre har han plass til noen spark til Ap/ Freddy de Reuter og de kristne som holder fast ved Israel. Trolig antar han at det dreier seg om «sikre vinnere» i en nå «blå» by med antatt avstand til kristenfundamentalister..

Inntrykket som kronikken til Gelius etterlot seg ble imidlertid totalt overskygget av Synnøve Skeie Fosses research om Seven Marine – «Milliarddramaet». Den var bare fantastisk. Stor heder til henne. Geir Lid har fått en likeverdig? Og stor heder til avisa som har gitt henne frie hender over en lang tid. Akkurat det får meg til å tenke på at det ikke er ressurser, men kanskje forståelse det skorter på når avisa lar en rekke samfunnsområder stå tilnærmelsesvis udekket og ikke investerer i egne kunnskapsrike journalister med innsikt i jordbruk, historie og trosliv – for å ta noen eksempler. Jeg sier ikke mer – ikke her.

(Eventuelle) lesere(!) vil kanskje legge merke til at denne gang har jeg ingen «mest interessante/dummeste-etc-artikkel»og det er fordi «kandidatene» denne gang er å finne i Agderposten(!). Og den leser dere jo alle. Blant «kandidatene» er ikke artikkelen til Gelius, den er for ordinær. Den suverene «beste-kandidat» var ovennevnte artikkel til Synnøve Skeie Fosse. Den sto i avisa nyttårsaften og fortjener å bli lest i original – med fin layout. Den eneste konkurrenten kom også fra Agderposten, faktisk – på julaften, men befinner seg helt i den andre rekken av karakterskalaen. Jeg snakker om pastorintervjuet med Jesus… Hvordan avisa – og det selveste redaktøren, ser det ut etter en uttalelse i Vårt Land – kunne komme på en slik vanvittig idé ligger nesten over min forstand – hvis jeg da ikke hadde hatt kjennskap til journalisters grenseløse jakt på «vinklinger», nye sådanne, helst «ennå ikke sett av mennesker». Og med 2011 bak oss er det bare å slå fast at 2011 var det året Agderposten gikk bananas. Det som er virkelig ille, er selvfølgelig at «journalisten» snart vil bli glemt mens «pastoren» vil bli husket til evig tid. My God!

Jeg har fått med meg at Carl I Hagen kjørte ned et par i en fotgjengerovergang. Trolig blir det tatt som en «bekreftelse» av hans motstandere i FrP..

Det synes å være «vill kamp» i den norske langrennsleiren om hvordan førstepremien i Tours de Ski skal deles. Mitt håp er at den havner i lommene til Dario

Godt nytt år!

Observasjon mandag 31.oktober klokka 07.55: Klokka i Tårnet på Trefoldighetskirken viste 08.55. Jeg tolker det som et tegn på Den norske kirke tar avstand fra carissimi-prestenes ønske om å «stille tida tilbake».

Dagbladet kunne fortelle at Jan Simonsen i partiet Demokratene – og med en fortid i FrP – ble overbevist om å stemme AP under et pub-besøk. Hvor ellers?

Liv Signe Navarsete (52) er hovedoppslaget i Senior-bladet nr.4/2011. “Som pensjonist vil jeg lære meg flytende fransk!” forkynner hun. Når det gjelder Navarsete og ambisjoner, vil jeg bare si: Bedre seint enn aldri.

I samme bladet er en annonse fra Statens vegvesen. Den tilbyr “bilførere 65+” et oppfriskningskurs. Annonsen inneholdt mange setninger, men det er nok bare én som har potensiale til å sikre kundetilstrømning, nemlig denne: (Kurset er frivillig) og det er ingen førerprøve eller fare for å miste førerkortet.

Føljetongen om oppførselen til elementer i Klanen (tidligere Apeberget) har ingen ende. Etter sjikaneoppførselen i Bergen ble det – få dager seinere - en ny kraftdemonstrasjon i en juniorkamp mellom Lyn og Vålerenga i Oslo (VIF vant 4-1). Patriotene møtte opp i finlandshetter og sang “Drem dem, drep dem” og “Vi skal voldta deres horer.” I fotballens verden er det slikt man får/må leve med mens man sparker skøytetrenere som visker “kiss me, kiss me” i øret på kjønnsmodne kvinnelige utøvere..

Jeg er glad i Arne Strand (Dagsavisa), sier Stein Kåre Kristiansen(TV2). “Han har jo vært med siden Boerkrigen og ser sånn ut også.” Det er det jeg alltid har sagt: Det er utfordrende å komme etter en far.

Vårt land forteller at ordførerkandidat Magne Tannem i Kristent Samlingsparti i Oslo meldte seg ut av den høyreekstreme organisasjonen Norwegian Defense League “ca” to uker før terrorhendelsen. “Da sa Den hellige ånd at jeg måtte gå ut en stund,” sa han. Jeg venter i spenning om/når han får beskjed om å melde seg inn igjen?

Vi er skapt for å leve i kjærlighet, vi som er skapt i Guds bilde. Men av grunner vi ikke helt forstår, kan det jo gå galt, som det vi har erfart nå,” sier biskop og preses Byfuglien (Vårt land). Da jeg var liten, sa vi alltid, når ting ble for vanskelige, “det går over min forstand og langt inn i prestens.” Så for så vidt har prestebispen ikke gjort noe annet enn å bekrefte min barnelærdom. Det stopper opp hos presten også.

Lederen av Kirkekomiteen på Stortinget, Marianne Aasen (AP) mener at tragedien har brakt oss nærmere hverandre. Selv har hun vært i fire begravelser med flere tusen mennesker, forteller hun til Vårt land. Det er dog betydelig færre enn på en landskamp på Ullevåll.

Dagbladet Søndag” er et magasin om “interiør, livsstil og reise.” Jeg stilte meg litt undrende til at Heikki Holmås (SV) var førstesideoppslag 16.oktober, men ble fort overbevist om at det var rett person på rett sted. I ingressen spydde han på sin argeste konkurrent og venn. Jeg håpet på fylla, men nei. Inni magasinet kunne jeg lese at det var resultatet av en matforgiftning på en Sydenreise. Det hjalp litt da jeg leste videre, om behovet for press for å fungere: “Ikke nødvendigvis en kniv på strupen, men en sabel i ræva hjelper.” Den gamle leksa: KrF’ere og SV’ere som lar seg intervjue av Dagbladet, vet ikke sitt eget beste

VG og Dagbladet blir mer og mer like. Lenge har Dagbladet hatt monopol på helsestoff på forsida (-jeg kalte den bare HT – Helse Tidende),men nå har VG kastet seg på en antatt suksessbølge. Nå er det altså slik at uansett hvilken boulevardavis jeg åpner, blir jeg dårlig. Frisk og uthvilt ut av senga, men så…

Interessen for Solbakken og Moa – og dermed for tysk Bundesliga – er raskt stigende. Sportsjournalistikken var ennå ikke kommet til Norge da “naturalismen” satte sitt preg på norsk litteratur og kultur (vi er på slutten av 1800-tallet). Men VGs Hans Christian Hansson ser muligheten og løfter sportsjournalistikken opp på detaljenes trøstesløse nivå i 16.oktoberutgaven: “Klokka 17.11 i går ettermiddag, to minutter forsinket, rullet ICE558 inn på perrong åtte på sentralstasjonen i Køln. Sekunder senere steg en toppmotivert Muhammed Abdellaoue ut av hurtigtoget sammen med resten av lagkameratene.” En nærmest fotografisk gjengivelse og en hyldest til det nitriste/uspennende fellesskapet, Moa steg ut sammen med resten av lagkameratene.. En upassende, romantisk inspirasjon kunne fort ha latt Moa komme alene, full av nykker og primadonnatendenser. Men Hansson – gudskjelov – var seg sin historiske misjon bevisst.

Uønskete personer (russere?) kom seg inn på kjøkkenet hjemme hos Breiviks advokat Geir Lippested. Advokatens 3-årige datter varslet om udåden. Jeg regner med at Lippestad bruker episoden under hovedforhandlingene for å understreke politiets manglende beredskap. Hjemme hos ham … selv en treåring!

Nettavisen har fått ny “layout”. Nå skal avisa bli en pengemaskin, hvilket ikke bare betyr at du får annonser rett i trynet, men “villedes” av populæravisenes overskrifter. Tirsdag kveld den 18.oktober: “Forsvarer tror ikke på Breivik”. Haha! Klikk. ? “Forsvareren tror ikke på Breivik når han sier at han har planlagt terrorhandlingen i ni år.” Farvel Nettavisen!

Solbakkens popularitet når stadig nye høyder i Køln. For sikkerhets skyld minner jeg om at det var romerne som grunnla byen, i år 38 f.Kr.

Harald Eia ble sammenliknet med Breivik – i Klassekampen – og brakt ut til folket gjennom VG. Eia synes sammenlikningen er forferdelig – «for mine barn». Uten sammenlikning for øvrig: Dem han sjøl har hengt ut i årenes løp, var alle barnløse og foreldrene døde..

Jeg leste et sitat (ikke i Dagbladet) hvor Dagbladets tidligere redaktør, Arve Solstad, syntes dagens Dagbladet var en «drittavis». Avisa har imidlertid flere gode skribenter på lønningslista, derfor kjøper jeg fortsatt avisa og ikke nøyer meg med bibliotekeksemplaret. En venn forsøkte å stille meg til veggs: -Ønsker du virkelig å bidra til sokkesamlingen til Lars Helle? Over et par øl ble vi enige om at spørsmålsstillingen var for enkel.

Jeg har lenge lurt på hvorfor Simen Ekern er Dagbladets Italia-ekspert. Endelig har jeg oppdaget hvorfor. Svigerfaren er italiensk – «italiano for fano», som min far yndet å uttrykke det.

På nettet søndag den 23.oktober klokka 20.23 leste jeg følgende (Nettavisen): «Tromsø må trolig konstatere at gullkampen er over for dems del.» Det hadde jeg ikke trodd var mulig – med rødglødende rettetast og det hele.. Men, selvfølgelig. Hvis man er «ideligen» opptatt av å telle penger…

Jeg slår gjerne et slag for «Hugin og Munin» i Vårt Land. Spalten får alltid fram smilet, for eksempel denne: I oljebyen vestpå må man svi av noen kroner for å få seg hus. Stavanger Aftenblad forteller om et hus på Eiganes som tirsdag ble solgt for 11 millioner – 1 million over prisantydning. Da er det kanskje like greit at megleren heter Sjur André Svihus. – Altaposten forteller at Norske samers riksforbund vil ha skuddpremie på ørn. Men lederen for rovviltnemnda tror ikke det kommer til å skje. Han heter naturligvis Ørnebakk.» Nei, Vårt Land er ikke dum! Og så har de noen koselige tegneserier.. noen lysår fra dem du finner i Dagbladet, som jeg synes er «begredelige».

Det tar nok aldri slutt. To av de mest uinteressante personer i norsk offentlighet (og nettopp derfor er de «interessante»), Einar Gelius og Inger Lise Hansen søker seg bort fra «rampelyset», etter eget sigende, men dukker likevel opp rett som det er, velvillig poserende. Da tenker jeg selvfølgelig mest på fotogene fru Hansen. I «God torsdag», Dagbladets bilag til 27.oktober-utgaven inntar hun forsiden. Reportasjeleder Tone Vassbø og Trude Ringheim, reporter, henholdsvis «ansvarlig» og «utøver»: Hva tenker dere på? Det er ikke ett nytt poeng i reportasjen! Og de «poengene» som serveres, gis i first price-innpakking, dvs. «billigere» får du det ikke. Det står ellers «overalt», dog ikke i nevnte reportasje (slip of the pen?) at Inger Lise Hansen holder på med en master i historien, det som i min tid het hovedfagsoppgave i historie. Men hva handler den om? Det står intet sted at lese. Og jeg? Jeg kunne ikke et øyeblikk tenke meg å røpe det. PS! Jo, det er noe «nytt». Intervjuobjektet skriver bok i sofaen – og det er illustrert. Da «vi var små» var det å henge i én krokarm og drite loddrett i vinkel det vanskeligste et menneske kunne gjøre. Inger Lise Hansen har dog et stykke igjen.

Vi leser stadig at det blir mindre folk i kjerka. Når man tenker på hvor høyt det er under taket i samme bygning, blir det jo litt dumt – all den ubrukte plassen! Men selvfølgelig men dramatisk blir det når det også blir færre folk i Guds hus.

En annen språklig gjenganger er at en gammel spiller scorer mot sin tidligere klubb. Bilder tyder på at de slett ikke er såå gamle?

“I åttiende minutt kom en kanon, som avgjorde kampen.” Jeg sier ikke mer.

En hjertespesialist/kirurg går av med pensjon og starter opp som «assisterende gudstjenesteleder» - etter å ha gått på kurs hos biskopen. En stor artikkel i Agderposten er informativ om det meste – unntatt om hans tro. Selv om jeg nok skjønner at han akter å forkynne i Den norske kirke, er det en lite tilfredsstillende reportasje for som ønsker seg en journalist med forutsetninger for å kunne trenge inn i materien. Det aner meg nok at han – med kone nr. 2 etter skilsmisse – ikke er en carissimitilhenger (hva nå det måtte være?). At han drar dit «Gud vil» er heller ikke egnet til å plotte ham inn på noe troskart. Hva jeg vil si, egentlig? Jo at det er behov for en egen «livssynsjournalist» i Agderposten, en som behersker en sektor som pr i dag er «ubetjent» i avisen. Nevnte artikkel understreker bare et behov som har vært avdekket en rekke ganger tidligere. Slik det nå er, skorter det på faglighet når det gjelder tros –og menighetsliv. Hvorfor «forsvant» Geir Lid? Han kunne ha vært mannen!

Observasjon ved deadline. Helt siden 14.juni har det vært kontakt mellom carissimi-prestene og bispekollegiet (etter at stavangerbisp Pettersen kastet kortene). Det er lite nytt som siver ut fra disse forhandlingene. Ved deadline konstaterer jeg at klokka i tårnet ved kirkebakken er stilt en time tilbake. Er det et tegn på at sognepresten har fått et hint om at de bibeltro carissimi-prestene har fått gjennomslag?

Det het seg – “en gang” – at “Utøya/Oslo” førte til at Norge ble endret – samfunnet, menneskene, alt. Det skulle vises gjennom den kommende valgkampen…Men, men. Første gang jeg merket at tråden fra før 22. juli var tatt opp igjen, var i Dagbladet for 18.august. Nikolai Astrup, stortingsmann fra Høyre, tordnet: “Det minste vi kan forvente av en statsråd er at hun forholder seg til fakta, og at hun holder seg for god til å spre usannheter om andre partiers politikk.” 18.august… det tok under en måned før man var tilbake i gamle spor. Og så har det bare ballet på seg, hvilket framgår av “remsa” nedenfor her, blant annet.

Ved deadline registrerer jeg at Nils Johannes Nilsen – i Agderposten 1. september “fnyser” av kritikken fra de øvrige partiene – i en bestemt sak – og mener at de “burde ha holdt kjeft”. “Fnyser” gjør også nestlederen i Frp, Per Sandberg, i samme avis. Han fnyser av kritikken mot Siv Jensen. Siden dette angivelig skal representere en endring i språkbruk, takt og tone, mener jeg å huske at man ved forrige valg/i gamle dager brukte ordet “drite ut”? Da dreit man ut den og den, nå bare fnyser man av vedkommende. Holder dette stikk, representerer Agderposten av 1.september et sant sivilisatorisk framskritt.. eller?

Professor i historie, A. Nedkvitne, som tapte saken mot Staten/universitetet i Oslo både i ting –og lagmannsretten, fikk avslått sin anke til Høyesterett. Det forbauser meg ikke. Prosedyregrunnlaget fra Nedkvitnes forsvarer var “helt bak mål”.

Agderposten forteller at underslaget på Skipperkroa på Tyholmen “kan skyldes pokergjeld.” Gudskjelov. Jeg trodde det var et ganske alminnelig underslag.

Agderposten startet mandag den 15.august en “valgserie” om kommunevalget i kommunene i Aust-Agder. Avisa finner grunn til å gjøre “oppmerksom på at flere av sakene er laget før terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22.juli.” Det har jeg full forståelse for. Kanskje noen av dem er opptrykk fra forrige kommunevalg?

Politikere og medier har gått i seg selv etter 22.juli, men ingen så dypt som redaktøren i Arendals Tidende. Han skriver i utgaven onsdag 27.juli blant annet: “Arendals Tidende vil ikkje ta inn valkampstoff nå, ikkje meiningsmålingar eller gjennomføre politiske intervju før etter 15.august. Avisa vil heller ikkje presentere politiske parti eller kandidatar på vallistene før etter denne dato.” Og avslutter slik: “Men det er og einighet om at det er viktig å tenkja gjennom kva form debatten skal ha og at ein unngår dei hardaste personangrepa i år.” Det særmerkte ved ovennevnte er ikke innholdet, men språkformen – nynorsk i Arendals Tidende, for liksom å understreke situasjonens alvor? Da er bare Ivar Aasen god nok! I hvert fall når det gjelder “brødteksten”. I overskriften står “håndtering” og ikke det aasenske “handtering”. PS “flest muleg”, hadde det ikke vært bedre med “mogeleg”?

Det har begynt å komme innlegg hvor man beklager at man har vært “misforstått”, at det ikke var “intensjonen” etc , dette i kjølvannet til hendingene 22.juli. Særlig politikere er opptatt av å “korrigere”. Kjell Ingolf Ropstad fra Evje og KrF var tidlig ute (Agderposten 18.august); det var noe han hadde skrevet på bloggen sin som han gjerne ville rette opp. Ifølge intervju med Agderposten hadde han skrevet dette: “I Norge gjennomføres det over 15.000 aborter hvert år. Samtidig som det er en kø av mennesker som ønsker å bli foreldre.” Unnskyld meg! Men jeg forsto umiddelbart at det ikke var de samme menneskene som ønsket å ta abort og som ønsket å bli fosterforeldre. På den annen side har jeg full forståelse for at man i disse valgtider må være ekstra nøye med sine formuleringer...

Mange av dem som står på valg til menighetsrådene (Barbu, Trefoldighet og flere til) ønsker større takhøyde i Den norske kirke. Høyden presiseres ikke, men jeg har inntrykk av den helst skal nå opp i himmelen (slik at også det aktuelle medlem av menighetsrådet kan bli frelst).

Også i Grimstad har man glemt 22.juli. Selvfølgelig har man det. Høyre og Venstre er i strid om en reguleringssak og ordbruken er av godt, gammelt valgmerke.

Jeg må minne om at det er kommunevalg, og at den overalt avbildete Jens Stoltenberg ikke er kandidat verken i Arendal, Gjerstad eller Risør eller noe annen kommune i Aust-Agder.

Den samme Jens Stoltenberg har vist “statsmannskunst” etter Utøya, sies og skrives det. Jeg tror faktisk at hvilken som helst av våre øvrige partiledere – i statsministerstolen – ville ha oppført seg omtrent på samme måten. Du og jeg. Også.

Terroristen fra Utøya/Oslo har fått advokat, rimelig nok. Jeg setter et spørsmålstegn ved at denne advokaten lar seg intervjue i alle slags medier om sine samtaler med klienten. Det aner meg at advokaturet er tenkt som et ledd i en karrierestige?

I VG leser jeg – før kampen mot Island – at “en fødsel kan sette Tom Høgli ut av spill.” Slikt har jeg visst lenge – at en graviditet ikke alltid er (lett) synlig.

verdensmesterskapet i Oslo ble en suksess. Presidenten i det internasjonale skiforbundet var fra seg av begeistring. Han vil aldri kunne glemme at tusener i timevis tittet inn i tåkehavet og klappet

var det greit? Det der med Ernst A. Lersveen, Petter Northug i underbuksa og Rachel Nordtømme? Derom strides mediefolk. Jeg vil ikke ha noen mening om innslaget; føler meg inhabil. Jeg er nemlig mot alt Lersveen bedriver

og så var det slutt mellom Petter og Rachel. Bare hun ikke har flyttet til Vigelandsveien 1 i Oslo!!

fotballsesongen er rullet i gang. Snart kommer anklager om”rasisme” - i bøtter og spann. Noe annet er en umulighet når vi ser lagoppstillingene og kjenner tribunefolket. Folk vil gå bananas, men presse og klubbledelse slår hardt til om ordet “banan” nevnes. Da er det jeg tenker - hver gang jeg titter på tallene for utbetaling av pensjonen: Hvor mye kunne du tenke deg, Andreas, å tåle av “den slags” hvis du fikk en million i året? Et ærlig svar: Omtrent ubegrenset. “Niggerfocker” fra tribunen og “sort  på hvitt” (eller bakfra, jeg mener omvendt) fra  de mer sofistikerte udi sproget. En million er mye for en gammel pensjonist, og hvis “kontrakten” tillot det, ville et injuriesøksmål kanskje kunne bringe litt ekstra kronasje i bingen

Agderposten forteller at politimesteren har informert ordfører og rådmenn om at det planlegges å fjerne 42 årsverk i Agder politidistrikt fra nyttår, et klart eksempel på nok “en nyttig idiot”

men hun vil aldri kunne måle seg med Pål Lønseth i justisdepartementet. Den jobben han gjør for Makta vil bringe ham langt. Jeg har sett bilde av ham som blid og uskyldig skolegutt i andre; en fantastisk utvikling

ifølge bok og Djupedal selv var det han som tok de tunge takene i partiet, mens Kristin Halvorsen slapp unna og ble populær. Nå kan han nyte utsikten fra Heia og konstatere at heller ikke hun har greid å tilføre partiet troverdighet i skolespørsmål

de klareste tegn på at Jonas Gahr Støre ikke er så gløgg som vi liker å tro, er at han styrer mot toppen i Arbeiderpartiet

det sies at Jonas Gahr Støre er kristen. Da kan man ikke ha fått med seg Haakon Lies ord om at Arbeiderpartiet ikke er en søndagsskole

kristendommen taper terreng i Norge, heter det. Ikke desto mindre er Lukas/Lucas det mest brukte guttenavnet de tre siste årene. Da passer det bedre at ho Emma var det mest brukte pikenavnet i 2010

en klart yngre venninne av meg har kjøpt en ny Skoda og jeg har samlet sammen til en ti år gammel mercedes. Om 10 år må du kjøpe en ny, min varer livet ut, sa jeg. Da lo hun. Hva i all verden er galt med mærser?

noen spør meg om det ikke kan blitt litt kjedelig å være singel? Jeg vet råd! Tar bussen og er kurert før jeg kommer til Strømbroa

Keeperknut dreit seg ut i kampen mot Arendal Fotball. Godt at bestefar Johan ikke så det - eller?

Jervspillerne som mistet penger og mobiler i garderoben, blir holdt skadesløse! Det lover Morten Kraft. Det er utrolig hvor raus den karen er mot fotballen

her har du ytterpunktene i en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk. På den ene siden utkastelse av folk som har slått rot i et norsk utkantstrøk og som blir støttet av ordfører, lærer og prest og hele lokalbefolkningen. UT! På den annen side en norsk-somalisk forfatter og samfunnsdebattant som ikke tør stille opp på grunn av drapstrusler fra det somaliske miljøet (men dukket opp likevel)

i en større matforretning i byens sentrum har man et spesialtilbud: brød av en utvalgt type selges hver dag nystekt til spesialpris/19.90 og hver uke kommer en ny brødsort/en ny type brød. Dette blir annonsert slik: Nytt brød hver uke

og så var det journalisten i Agderposten som spurte “Når viste dem interesse?” Et synes sikkert: vedkommende er ikkje bærnefydd lunt ved fjellenes bryst

i garasjeanlegget i Bendiksklev informerer man de gjestende slik: “Husk hvilken etasje de har satt bilen i.”  Hvem er “de”? Olsen å dei?

tilfeldig kom jeg over en episode i Farmen. To var i tvekamp. Det avgjørende spørsmålet var dette: Hvor mye er et gross? Den ene svarte 10, den andre 25. Og den som svarte “25” vant og gikk videre - fordi vedkommende var nærmest!!  Lille Ole! Hvor langt er det til månen? Lille Ole: hundle meter. -Og du da, Bjørn. Hva tror du? -Tlo hundle!  -Bjørn! Du vant!!

Jon  Arne Riise har Petter Nortug som sitt stoore forbilde. Det er derfor bare å håpe at Romabacken ikke fikk med seg at idolet måtte ta en issepause under NM på ski - og falt fra første til 37. plass, før han lettet kunne gjenerobre lederplassen. Det Jon Arne må forstå er at selv en kortere periode med 10 mann i Kjøbenhavn, kan bli skjebnesvangert

Arendals Tidende er lei av lokalpolitikere som vingler inn og ut av ymse partier. “Corny” - bikkja på baksiden - mener at det er på tide å lære av mobilbransjen og innføre bindingstid for folkevalgte. Det har vakt en viss undring at Corny ikke foreslo “båndtvang”

siden samme avis leter etter lederegenskaper hos ordførerkandidatene og det er en velkjent sak at i “de blindes rike er den enøyete konge”,  burde det være en god ide at samtlige ble sendt til synstest hos Brekke eller Corneliussen

det har kommet for en dag at Northug har spilt poker med et medlem av Hells Angels.-Jeg ble ikke noen bedre pokerspiller av det, kommenterte skiesset. Det gledet Märtha som nå har planer om å sende en av sine via Ari

etter å ha lest Agderpostens påskemagasin 2011, er jeg blitt overbevist om at Jesus ikke bare døde, men at han nå også er glemt, selvfølgelig med mulighet for at redaksjonen har latt han leve videre inkognito i påskeharen

VGs Elisabeth Skarsbø Moen har i noen tid vært en av mine favoritter. Derfor skuffet hun meg veldig ved å lede(?) VGs team som dekket bryllupet i London. Etter hvert skjønte jeg at hun var en “femtekolonist”. Alt ved det gamle, Skarsbø Moen!

noen syntes det var irriterende at påsken kom så seint i år fordi det ble dårlig med skiføre. Andre mener det er ett fett om når kriminalbokelskerne har sin høytid, mars eller april samme sak. Og de kristne? De er lojale mot kirkemøtet i Nikea i år 325 som - med keiser Konstantins velsignelse - har bestemt at påskedag skulle være første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Striden mellom carissimi-prestene og kirkeledelsen  har imidlertid lært oss at “rett ordning” er den som kirkens organer til en hver tid bestemmer. Så hvem vet? Nikea meg her, Nikea meg der

Hareide har fått seg dame. Heldigvis før landsmøtet

KrF satser på ny dose av kontantstøtte. Det synes nødvendig å minne om at det fins medisiner som redder liv, men som kan bli dødelige hvis doseringene økes

etter vrakinga i nominasjonskomiteen sa Inger Lise Hansen at hun ville pleie kjærligheten. Hun forlot landsmøtet før middagen. Det hun gjør, gjør hun fullt og helt

henrettelsen av bin Laden aktualiserer “mord” som popularitetsskapende faktor. Det er mulig at i Norge - hvor det er så mange partier som strever med å overleve - burde temaet nedtones

Michelle Obama er med i en aksjon for å bekjempe fedmeepidemien blant amerikanske barn. Dagbladet bringer bilde av presidentfruen og serverer denne tittelen: “Flesker til mot barnefedme”. Seinere har DagbladetMagasinet blitt mestvinnende i en stor europeisk aviskonkurranse. ”Det må være lov å si at Magasinet har landets beste desk,” kommenterer  Dagbladet. Noen å avse?

VG forteller at programleder Synnøve Skarbø (40) nektet å drikke kaffe med kjæresten fordi han var åtte år yngre. “Nå er hun glad hun ombestemte seg.” Det er kanskje ikke han

Vigelandsveien 1? Lersveens bostedsadresse

Marit legger bort skia, bryr seg ikke om milloner, nå skal hun ha barn. Og jeg som trodde at det med smørebua bare var en tom trussel

uansett synes jeg halmen i sauefjøset i Mosvik hadde vært et bedre alternativ - med henblikk på norsk langrenns framtid

for som skrevet står: Fred er ei den beste

jeg leser i Agderposten at "en gjennomsnittlig sjømann" nå sitter 270 døgn i fangenskap hos piratene i Somalia. At en sjømann gjennomsnittlig sitter 270 døgn i fangenskap, blir noe annet. Men hva er - og gjør - egentlig en "gjennomsnittlig" sjømann?

samme Agderposten forteller at en norsk fregatt vil bli sendt ned til Adenbukta i 2012. Det må være trykkfeil. Det er i 2013 stortingsvalget finner sted.

Ifølge KrF-politikeren Kjell Ingolf Ropstads ukeplan var han mandag 28.februar på årsmøtet i Iveland KrF. I Iveland hører han hjemme, karen som danket ut Sigbjørn Horverak på "åpen plass" til KrFs årsmøte i Trondheim i april. I disse ulvetider kan man åpenbart ikke være påpasselig nok.

å bare kjøre en sak på forsiden hører med til sjeldenhetene i Dagbladet, sier avisens ansvarlige redaktør Lars Helle til VG. Det må bety at flere helseartikler regnes som én

Kristen Bjormyr vil ha orden på tiggerne, de skal registrere personalia og få tildelt en bestemt tiggeperiode. Hvordan kunne Sp-politikeren glemme vandelsattest, ligningsattest og anvist sted?

det var bare én en i Norge som ville ha Ola Vigen Hattestad på siste etappen i sprinten. Uheldigvis var det sprintlandslagets trener og boss, Ulf Morten Aune

Dagbladet søker sommervikarer, fordelt på 13 kategorier/områder (nyhet, samfunnsavdeling etc). I bare to tilfeller stilles krav om "tabloid forståelse". I "sport" ønsker man at søker har "en grunnleggende tabloidforståelse" og den som søker seg til "kultur", må ha "en velutviklet tabloidforståelse". For å dekke "helse" - tabloidkravet droppes - må søker være "dyktig og iderik", et rimelig krav ettersom jeg anså helsetemaet som oppbrukt

jeg synes det er fint at ordføreren i Vegårdshei markerer seg i spørsmålet om fylkessammenslåing. Nå kan vi kanskje få litt mer stoff om "Guds menighet på Heia"

VG kan fortelle at Høyre-kvinnen "Julie Voldberg har den feil at hun er meget vakker og meget begavet og da utgjør hun en trussel." Man har utelatt at hun er "meget rik", dro ut noen millioner i skilsmissen

Verdipolitisk parti Arendal ønsker støttespillere, medlemmer og ledere med dyder som "mot, rettferdighet, selvoppofrelse og redelighet." Jeg skulle anta at det aldri blir noe stort parti

Thor Tjøntveit har gått på en ny millionsmell i retten. Nå bør man snart forstå meningsinnholdet i uttrykket "halvstudert røver"

det er lenge til valget, men jeg vil likevel minne om at Bjarne Håkon Hanssen ikke gikk alene over til kommunikasjonsbyrået First House. Han tok med seg statssekretær Ketil Lindseth og rådgiver Jan Erik Larsen

Eivind Ljøstad gikk til Fædrelandsvennen – Morten Rød kommer fra Fædrelandsvennen.  Herren gir, Herren tar, hans navn være lovet

også KK Blågestad er gått fra Agderposten til Fædrelandsvennen. I fotballterminologien betyr det 2-1 til Fevennen, men jeg understreker at det ikke dreier seg om noen fotballkamp

Rød tror på Gud, men poengterer at det hele forblir mellom han og Ham. Hvis dette er en prinsipiell uttalelse, ser framtida mørk ut for spalten ”til ettertanke”

Marit Bjørgen søker støtte der den er. Lørdag den 11.desember tok hun en ny seier, ikke usannsynlig fordi TV-pastor Egil Svartdahl la en hånd på skulderen hennes før start og sa at dette ville gå bra. ”Og det gjorde det jo, gliser Bjørgen” til VG. Det virker betryggende at god kristen ydmykhet forbød henne å gå forbi Kowalczyk. Derfor la hun seg på bakskia til den polske jenta, og slett ikke for å hjelpe Johaug

det sies at Norsk Misjonsforbund vurderer Einar Gelius til en misjonærstilling, under forutsetning av at han lar det bli med det

man skal hore meget før ørene faller av (legendarisk trykkfeil i Aftenposten). Jeg kom til å tenke på den da jeg leste denne uttalelsen av vår miljø –og utviklingsminster, Erik Solheim, i VG: -Jeg leser mest krigslitteratur, men den boka som har betydd mest for meg er Bibelen

Stein Gauslaa skriver glitrende og informative artikler. Det får meg nesten til å beklage at han var redaktør så lenge

for å holde oss på Tromøya:  i VG kaller Knausgaard svenskene mer dannet enn nordmennene og irriterer seg over den intense folkeligheten i Norge. Han bør imidlertid være klar over at det var det norske dannelsesnivået som satte han i stand til å skrive ”Min Kamp”-serien

jeg er glad for alle råd, kanskje særlig dette, som jeg ble gjort oppmerksom på gjennom VG (det dreier seg om is-råd): 1. Bruk spesialstaver til å sjekke tykkelsen. 2. Ha alltid ispigger på deg, som du kan hugge i iskanten hvis du havner i vannet. På den måten kan du dra deg opp. 3. Fyll ryggsekken med vanntette luftposer. Det vil fungere som en flytevest hvis ulykken først er ute. 4. Ha med deg en kasteline som kan kastes til folk som står på trygg is. Du kan da dra deg opp av vannet. 5. Gå sammen med andre. Det er alltid tryggere.

Dagbladet kan fortelle om stigende opplagstall for avisutgaven. Det har jeg personlig vært klar over i noen tid og kjøper nå avisa sjeldnere. Mine gamle helter – Egeland, Forr og Stein – blir dog kjørt gjennom kopimaskinen på biblioteket og deretter arkivert

Agderposten forteller i en overskrift at ”Prins William gifter seg 29. april neste år.” Da var det jeg begynte å lure på om/når Kate Middleton skal gifte seg

Aldo Monrad er en tegneseriefigur i Aftenposten. Søndag 12.desember kunne han fortelle leserne at han bare angret på én ting, nemlig at ”jeg kom i skade for å tægge ’kuk og fitte skal sammen sitte’ på postkassen til Biskopen. Det skulle vært to k’er i kukk.” Jeg antar at ”den gamle og ærverdige tante i Akersgaten” fortsatt er forvirret etter flyttinga

Dagbladet/Magasinet hadde (11.des) et intervju med den svenske skuespilleren Stellan Skarsgård (59) som rykket ut med et dementi i pressen etter at en svenske avis hadde skrevet om det lykkelige ekteskapet mellom ham og hans kone (gift i 32 år, seks barn). Det var bare det at de på dette tidspunkt var skilt, og virile Skarsgård bodde sammen med 25 år yngre Megan Everett fra USA. Personlig synes jeg at en pressemelding var sterkt overdrevet; han kunne da ha sagt det direkte til Megan?

den samme Skarsgård var også på forsiden – med bilde og klar tale: ”Det er nesten som du gjør et overgrep mot en kvinne når du ligger med henne.” Etter seks fødsler og antakelig ++ er det ikke noe rart om gammel-kona gikk til advokat

før avstemmingen i FIFA om hvem som skulle få arrangere VM i fotball 2022 (det ble Katar) ble to av medlemmene avskiltet på grunn av korrupsjonsanklage. Det aner meg at antallet skulle vært større

jeg er nok en såkalt ”språkpurist” og liker dårlig at det personlige pronomen ”dem” forsvinner fra norsk skriftspråk. (Det foreløpig) siste bidrag til ”arkivet” er fra VGs Elisabeth Norheim som skriver: -Man skal snakke med folk, ikke til de, sier Hyatt. Jeg har følgende forslag:- Man skal snakke med  folk, ikke til dem, sier  Hyatt. Men, selvfølgelig, jeg hører til en utdøende rase

stjålne dokumenter forteller at den amerikanske ambassaden  i Oslo betrakter nordmenn som ”sjølgode og materialistiske” – jøss, er det  s å  lett å se?

vi vet jo godt at alt er relativt; ikke minst hva som blir slått opp i media. I agurktida sklir det meste inn, mens det kan være ”gode nyheter” som bladfykene ikke finner plass til når det virkelig stormer. Hvorfor ”forsvant” Harlem i Gro Harlem Brundtland-navnet? Ja, det gjorde det faktisk i høst, fastslått av Gro sjøl – i retten. En gang i tida var hun Gro Harlem, statsråd og greier, fyrtårn i likestillingskampen. Så giftet hun seg – og tok mannen etternavn, altså Harlem Brundtland, rimelig nok ettersom han gikk fra Høyre til Arbeiderpartiet. Men nå er Harlem forsvunnet!! Til dommerens forskrekkelse(?) fortalte hun at ”Harlem” ikke står i passet hennes, der står Brundtland, Gro Brundtland. Og forklaringen? Jo, Harlem er ”bare et navn som er blitt hengende ved.” Det har vi landsmoderens egne ord for – i Justitias nærvær. Og vi som hele tiden har trodd at hun het Harlem Brundtland. Nå vet vi bedre. ”Bare hengende ved”. Jeg regner med at bortfallet av jentenavnet uansett blir tatt opp på neste møte i kvinnerørsla.

i Agderposten forleden møtte vi en fjellklatrer. Han fikk spørsmål om ”hva er det viktigste i livet ditt nå?” Svaret var ”jobb og fritid”. Man behøver ikke være lege for å savne ordet ”søvn”.

som eneste parti i Arendal kommer Pensjonist Partiet til å stille med ukumulert liste ved kommende kommunevalg. Godt politisk handverk av de nyinnmeldte ringrevene Odd Longum og John Tellmann Tjuslia

det tok sin tid før Trygve Møgster forstod at hans ukumulerte 2.plass på lista var lite verd. Men da trakk han seg også fra både liste og formannsvervet i partiet med begrunnelsen at ”Odd Longum har tatt fra meg gleden over å drive politikk.” Det sto i Arendals Tidende. Slemme Odd!

den samme avis forteller at ”Einar Gelius er svært populær i hjembyen.” Au! Her må det være en ”gallup” jeg ikke har fått med meg!

og avisas redaktør avslutter sin juleleder slik: - Hva godt kan jeg gjøre for andre i året som kommer?
Personlig nøyer jeg meg med å ønske mine lesere GODT NYTT ÅR

til min forferdelse ser jeg – på forsiden av DagenMagazinet og på siste dagen i 2010 – at avisas tidligere redaktør, Odd Sverre Hove, er avbildet med et stort krus i handa – og dette med den avslørende påskrift  ”Odd betyr spiss”. Jeg skulle gjerne ha visst hvordan kruset til Odd Iversen i Rosenborg og Trondheim har havnet i Bergen?

ikke før var det på hue og rævva ut av parketten, så tok han den helt ut

det foreslås fra kirkehold at Gelius søker avskjed; i så fall havner han vel vegg i vegg med Pølse-Hansen. Hva med Pølse-Gelius?

"det ville ikke fylle nogen av os med undring, om Han tar ham hjem til sig"

Tove Skyttermyr er rystet over lukketheten i Ap og ordfører Torild Rolstad Larsen etterlyser mer åpenhet i partiet. Noen av oss synes faktisk det er åpent nok

kritikken mot "sure, gretne, gamle gubber" er i hvert fall delvis helt forfeilet. Robert Cornels Nordli(33) kan ikke sies å være gammel

kritikere av "gubbeveldet" lar seg neppe lure av at unge skyves fram på listene, i hvert fall ikke hvis man har studert "redskapskongedømmet" i norsk middelalder. Der er poenget at kongene styrte slik adelen ønsket

bare for å ha sagt det: For kvinnfolka som sier farvel til AP er Pensjonistpartiet neppe et alternativ

de fleste av oss vet om "måkereiret" på Tromøya; "rottereiret" i Arendal er på vei (foreløpig reservert hanner)

Morten Kraft har annonsert sin politiske debut – for AP i Arendal. Ja vel, til start! Endelig får vi kanskje vite hva en "kraftsosialist"er

Morten Kraft? Var ikke det han direktøren i Sparebanken Sør som sa opp da de da de ikke ville flytte hovedkontoret hjem til Arendal?

Hva Støre sa til Jagland – Jonas til Thorbjørn – på et gatehjørne er faktisk ikke poenget. Poenget er at Jagland brakte Støres ord videre til komiteen

det strømmer penger inn på statens kontor for oljerelatert petroleumsvirksomhet. Og ut. Under 1 – en - promille % av inntektene går til petroleumsrelatert forskning. Promillen kan sammenlignes med mitt utlegg til kjøp av Aftenpostens søndagsutgave én gang i måneden. De 25 kronene utgjør litt under en promille av min utbetalte månedspensjon

det er allment godtatt at Hareide vil få en tøff jobb med å gjenreise KrF, spesielt siden han også er trener for Viking, hører jeg

når "anonyme kilder tømmer seg i ly av mørket", går det bare ett døgn før en partileder i Norge trekker seg, hører jeg

det råder to oppfatninger om helvete, enten er det et sted hvor du fysisk brennes og lider, eller et sted hvor du har en psykisk opplevelse av fravær av Gud - og lider. Det er greit. Men det er ikke greit at Lars Peder Brekk avgir en autoritativ uttalelse i saken. Mine øyne falt på følgende setning i siste nummer av Bondebladet (nr.4) - "at det må være opp til den enkelte å velge formen som passer best." Den godeste Brekk er nemlig landbruks -og matminister, ikke kirkeminister på hell

SIF taper stadig, laget har raknet fullstendig. Årsaken skal være økonomisk rot, som førte til at de fleste spillerne ga seg. Ser man på spilleoppsettet , er det trolig flere årsaker: I løpet av én sesong må laget ta turen fra Stavanger til Mosjøen, Senja, Harstad og Tromsø samt åtte steder på Østlandet. Å forbli i SIF høres ut til å ver reine toskenskaben, som dei seie på dei kantan av landet

…rådmannen i Trondheim trakk seg med umiddelbar virkning  fordi opposisjonslederen hadde beskyldt ham for å lyve – uten at han hadde tatt kontakt med meg, sier den fratrådte. Er det  s å  lett?

…SP i trøbbel? Det begynte med et stabbur, fortsatte med et armbåndsur og kanskje ender det i ura

…det forlydes fra forlagshold at nå skal hver konge i Snorres kongesaga får sin egen biografi – ”skrevet med 2000-tallets øyne.” Det kan passe bra ettersom det snart er 100 år siden Halvdan Koht ”advarte” mot Snorre fordi denne skrev med ”1200-tallets øyne”

…ubevegelig som et kvinnfolk fra  Eydehavn på bryllupsnatta, skriver Halvard C.Hanssen i Agderposten. Det må være lov å stille spørsmål ved hans erfaringsbakgrunn idet jeg viser til noen ord på min tyske almanakk ..- ”keines Menschen Kenntnis kan über seine Erfahrung hinausgehen”

…over tid vil flaks og uflaks jevn seg ut, sier tidligere landslagstrener Åge Hareide etter Drillos siste seier – uten å si noe om  h v o r  lang tid  h a n  ville ha trengt for å oppnå en slik balanse. – Den språkmektige Eggen burde gjøre Annan kjent med det latinske "annus". Det er jo ikke helt usannsynlig at en i Klanen kan snuble bort i ordet. I så fall ville det være fort gjort! "In the lengderetning."

…mitt bysbarn, Vålerenga-presten Gelius, skal delta i høstens "vil du danse", trolig med Apeberget ringside – for som det står i Salmene (149,3) i Det gamle testamentet, de skal prise hans navn med dans

…jeg blir alltid litt engstelig når jeg er oppe i visse situasjoner, engstelig.. for det kunne jo hende at det i samme øyeblikk dukket opp en representant fra Gallup …Unnskyld, min herre.. Har De ett minutt? Hvis Norge ble invadert igjen, besatt av fremmede og friheten igjen tatt fra oss.. Kunne De da tenke Dem personlig å delta/eller oppfordre andre til å delta i hemmelig motstandsarbeid med livet som mulig innsats?

…VG forteller at Fredriksen flagger ut fordi han blir syk av Norge. Da ble jeg straks litt bedre

…om det frie valg. I kampen mot Cesena hadde Jon Arne Riise en klar scoringsmulighet. Til VG forteller han at han hadde to alternativer. "Enten løfte ballen (over keeper) eller klinke til." Gjett hvilket alternativ han valgte

… frekk, rampete og slem, det skal Dagbladet være, erklærte redaktør Helle ved sin tiltredelse. Derfor flyter forsida igjen over av helserelatert stoff, som skremmer livskiten av leserne

… VG forteller at Knut Håvik badet naken og fikk manet mellom beina. Det var "grusomt", men likevel mener den tidligere Se-og-Hør-generalen at det er "verst" å bli brent av manet når man har underbuksa på. – Jeg mener å erindre at jeg alltid hadde den på plass når jeg leste Håviks lederartikler

… det bekymrer meg ikke at Fredrik Winsnes er fotballspiller, men det bekymrer meg at han skal bli lege

… det er greit med en offentlig debatt om betegnelsen "andre generasjons innvandrere".
Sjøl får jeg fortsatt godta at "ekte" arendalitter ser på meg som "fjerde generasjons innvandrer fra Brevik"

klikk for å printe denne siden

Andreas Raaum
andreas.raaum@gmail.com