"anti-kjappkjapp"

Noe av det mest... (6)

Fredag 6. Mai 2011 · Andreas Raaum · Noe av det mest...

T T T
print denne siden

Noe av det mest…
givende, fantasifulle, interessante, innsiktsfulle, fantastiske, fascinerende, uselviske, pirrende, tankevekkende, tolerante, kontroversielle, oppofrende, heroiske, lærerike, motiverende, positive, rørende, stimulerende, utfordrende, idiotiske, sjofle, kule, negative, feilslåtte, amoralske, intolerante…
jeg har lest i det siste

(adekvate adjektiv får leseren selv finne fram)

Skuespillere og rikfolk har noe felles; scene og børs virker som katapulter og sender dem opp til deres inkompetansenivå. Hva jeg snakker om? Jeg snakker om noen som uttaler seg i hytt og pine om livets mening, Gud og universet - og de er ofte et vellykket Thalias barn eller en ditto mammons trell.

Stand-up-komikeren Pernille Sørensen - intervjuet over en hel side i Vårt Land 2.april - har gjort et uutslettelig inntrykk. 2.april? Kanskje en overligger fra dagen før? Dessverre - nei.

Møtestedet for intervjuet er en kafe på Bogstad gård. “Rommet er mintgrønt - kunne ha vært litt koseligere, ifølge fire pensjonistfruer med reke-sandwich et bord bortenfor. Men det er ikke det Sørensen henger seg opp i når hun vender blikket ut i det samme værelset, for så å la øynene flakke mot veggen, og ned mot tallerkenen hvor hun bryter en bit av de to, store hvetebollene foran seg. Hvem er Gud? har vi spurt.”

Caroline Teinum Gilje er i gang.

Og Pernille, fem måneder på vei med barn nummer to? Jo hun føler nærvær av Gud, men føler ikke behov for å putte oppdagelsen i en bibel eller en koran. Livet er litt for “komplekst til at det bare er flaks.” Hun tviler på at Bibelen er Guds ord, men det er “visse ting som vanskelig lar seg forklare uten troen på noen større”, for eksempel at hun går med barn i magen. Og da er det “helt umulig å skjønne at et menneske bygger seg opp på egenhånd i magen samme med disse bollene, liksom.”

Og så ber hun til Gud, ikke så ofte, helst i stressa situasjoner, som på en flytur. Men hun er usikker på om det er Gud hun ber til. “Om man snakker til seg selv eller til en gud, det vet man jo aldri.” Kveldsbønn ber hun også, fra tid til annen. En og annen julaften blir det kirkebesøk. Hun er helt klart inne på noe når hun antyder at det hele er kulturelt betinget. “Jeg har jo vokst opp i dette landet,” konstaterer hun.

For Sørensen står det klart at “noe annet kommer etter døden” og for henne er det ikke “usannsynlig at vi har levd flere ganger før.” Hun tror på “fornuften” og da må man jo si… ærlig talt ..det der  med himmelen…”Hvordan skulle det blitt plass til alle der?” Dermed blir det mest fornuftig med “gjenfødelse”. For hun husker da hun så mormor døde..

“Vi kom rett inn etter at det hadde skjedd. Vi ser at noe er borte. Det er kanskje en klisje at bare skallet er igjen. Men jeg kan ikke skjønne annet enn at sjelen har gått et annet sted. For meg er det ikke ulogisk at energien fra et menneske er igjen, derfor tror jeg for eksempel på spøkelser.”

Det er åpenbart at Pernille synes hun har “et godt liv”, men forsikrer - og takk for det - at hun “ville  ikke sluttet å tro på Gud hvis noe ubehagelig skulle skje.” Ja - for å sitere ingressen “Ikke all verdens ondskap kan få Pernille Sørensen til å slutte å tro på Gud.”  Så det gjelder ikke bare hennes liv, det gjelder alles, f.eks. den millionen småbarn som ble gasset i hjel av nazistene under krigen? Sammenliknet med de kristne er svakheten hos intervjobjektet at hun ikke har bibelsitat å vise til. Hun må nøye seg med “logikk og sunn fornuft.”

Hun har ideer om hvorfor Gud skapte universet, og det er egentlig hennes hovedbudskap. “Jeg tror Gud skapte universet fordi han syntes det var en god idé at menneskene skapte et liv sammen. (..) Det er planen at menneskene skal få lov å finne ut av livet på egenhånd. Der er himmelen for meg. “Vær så god, her har du et liv. Gjør det på en lurest mulig måte.”

Det er ikke så vanskelig å tenke seg oppskriften til å bli en god stand-up-komiker - og det er Pernille Sørensen. Men hvor henter hun alt “det metafysiske” fra? Ifølge henne selv er det bare å bruke “logikk og sunn fornuft”. Og det har hun?

print denne siden

Andreas Raaum
andreas.raaum@gmail.com

Andreas Raaum