"anti-kjappkjapp"

Noe av det mest... (4)

Fredag 7. Januar 2011 · Andreas Raaum · Noe av det mest...

T T T
print denne siden

Noe av det mest…
givende, fantasifulle, interessante, innsiktsfulle, fantastiske, fascinerende, uselviske, pirrende, tankevekkende, tolerante, kontroversielle, oppofrende, heroiske, lærerike, motiverende, positive, rørende, stimulerende, utfordrende, idiotiske, sjofle, kule, negative, feilslåtte, amoralske, intolerante…
jeg har lest i det siste

(adekvate adjektiv får leseren selv finne fram)

Det er med blandete følelser jeg slipper Dagbladets Inger Bentzrud fram. Hun skriver om et mannsideal som jeg – med mine svinnende muskler og ditto bare øker avstanden til. Hun er hun ansatt i en avis som jeg i en ”snutt” på ”forsida” har uttrykt en viss synkende interesse for, et forhold som imidlertid i stor grad skyldes egen mangel på musikkinteresse og fancy litteratur. Jeg glemmer vanskelig salig Alfred Maurstad i et stykke på landets hovedscene – Herre Gud nå er vi tilbake i 50-åra – som uttrykte seg slik: Jeg liker ikke musikk, bortsett fra marrsjer, da! Når det gjelder litteratur, har jeg så få år igjen at det gjelder å konse på det en har litt greie på. (Jeg forsøkte meg på et spanskkurs for et par år siden, ga hurtig opp.) På den andre siden skriver dama fantasifullt godt om ”den nye 2011-mannen” – og kort. Kort og godt, det.
     Trine Rein er ikke den eneste. Kvinner over store deler av verden køer nå for å kaste seg på kne foran Lars Monsen-typene og la seg slepe til hulene etter håret. Vilt er vakkert, hårete er hot, buskete er barskt. Menn skal kort sagt være menn igjen, ifølge de nyeste trendrapportene.
     For de av oss som aldri har vært helt klar over at maskulinitet har vært fryktelig ”out”, er det bare å følge med i New York Times’ Sunday Styles Selection. Der snakkes det om en ”mennessanse”. Det betyr altså en renessanse  - et mer stuereint ord for ”comeback” – for de mandige idealene. Hår på brøstet er ok igjen, menn behøver ikke lenger snike seg inn på skjønnhetssalonger for å underkaste seg smertefull voksbehandling av overkroppen. Muskulaturen i overarmene skal igjen få lov til å svulme. Det er bedre å bære halvlitere med øl enn å balansere stetten på chablissglasset med lillefingeren pekende ut i lufta. Det er kulere å ha jord under neglene enn spor etter manikyrerte neglebånd. Det er lov å le høyt og buldrende av groviser. Det er ikke lenger pinlig å innrømme at man liker porno.
      Det er typer som Chris Christopherson – eller våre egen Lars Monsen? – som heretter skal posere på motemagasinenes coversider. De skal overta etter ”jyplingene med piperenserproporsjoner”, ifølge trendguruene. Disse har tidligere drevet intens markedsføring av det såkalte metroseksuelle mannsidealet, som vi forstår er en kjønnsnøytral mennesketype med anorektisk kropp, hule kinn og et nervøst blikk.
     Det er ikke bare i USA at de feminine typene er avlegs. En britisk undersøkelse viser samme tendens. Av 2000 menn sier mer enn halvparten at ”samfunet formet dem til friserte og voksa metroseksuelle”. Fire av ti menn er redde for edderkopper, mens en tredjedel er redde for ”sjefete kvinner”.
     Det er nok der hunden ligger begravet. For ikke si hele hundespannet.

print denne siden

Andreas Raaum
andreas.raaum@gmail.com

Andreas Raaum