"anti-kjappkjapp"

Jeg kjenner ikke så mange..

Fredag 15. Februar 2013 · Andreas Raaum · Historie

T T T
print denne siden

Personlig kjenner jeg ikke så mange forfattere. I et lite utvalg peker Gunnar Walter Richter Johansen, fra Moss, seg ut. Jeg hadde han som elev i tysk på gymnaset en gang i 1960-åra og har siden holdt kontakten, riktignok med lange avbrudd, i årevis jobbet han i Afrika og avsluttet sin yrkeskarriere som lærer i hjemlandet.

Han er en vel kjent person i Moss hvor folk kan oppleve fortida gjennom Gunnars historier i lokalpressen. Noen av dem har han samlet i en bok –Skråblikk på lokalhistorien – I mitt eksemplar har han knudret i vei en personlig hilsen: Jeg rakk hånda i været i tysktimen i 1965 og slapp triumferende ut: »Ins Gedächtnis zurückzuführen». I stedet for anerkjennelse for antikvarisk glosekunnskap, fikk jeg spørsmål om hvor gammel jeg var. Pedagogikk for sarte sjeler var ikke din sterke side, men du hadde mange andre.

Gunnar er vanlig vis en morsom fyr, veldig morsom – til tider. Men morsom er han ikke i «Soldaten ingen ville ha», utgitt på Norgesforlaget i 2009. Gunnar er nemlig et «krigsbarn» - norsk mor, tysk far, og vokste opp hos sine (kristne) besteforeldre. Moren hadde han sporadisk kontakt med til hun døde, faren tok det lang tid før han lette seg fram til. Og det er faren – og mora - boka handler om. I radiointervjuet, som følger, får du vite mer..

print denne siden

Andreas Raaum
andreas.raaum@gmail.com

Andreas Raaum